obavezno ih napravite
TRADICIONALNE SVETOSAVSKE JUFKICE SVAKA DOMAĆICA MESI ZA 27. JANUAR: Starinski recept koji se DECENIJAMA prenosi
Obavezne perece koje se godinama prave za Svetog Savu će obožavati vaši ukućani
Bliži se školska slava - Sveti Sava, pa se i domaćice već naoružavaju raznim receptima kako bi ispoštovale ovu slavu i napravile dobru trpezu.
Donosimo vam recept za prhkave i hrskave svetosavske prece koje se tradivionalno prave 27.januara.
Sastojci
Testo:
- 1 kašika šećera
- 1/2 kocke (20 g) kvasca
- 700 g brašna
- 1/2 kašike soli
- 1 jaje
- 3 dl mleka
- 1 dl ulja
Slani preliv:
2 kašike soli
50 g brašna
4 kašike vode
Priprema
Prvo napraviti slani preliv tako što ćete umutiti brašno, so i vodu-bez grudvica. U mlakom mleku otopiti kvasac. Obavezno probajte i slatke kiflice sa džemom!
Pomešati brašno, so i šećer.
Dodati jaje i ulje i mlekom umesiti glatko testo. Testo ostaviti da se odmara 30 minuta, zatim testo premesiti i podeliti na 10 delova, svaki deo razviti i uviti u rolnicu i smotati kao perecu, staviti u vruću rernu na 220 stepeni i peći 10 minuta.
Izvaditi iz rerne i preliti slanim prelivom vratiti u rernu na još 10 minuta.
bonus video
(Espreso/recepti.com/Bojana Đurović/prenela T.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!