UKUS DETINJSTVA
JUGOSLOVENSKI KOLAČ SA JABUKAMA BIO JE OBAVEZAN NA SVIM SLAVLJIMA: Prave domaćice odavno imaju ovaj UNIKATAN RECEPT
Nikada nije dobio konkretan naziv, pa je ostao upamćen kao “Jugoslovenski kolač”
Bez ovog kolača nije moglo da prođe slavlje u staroj Jugoslaviji. Pravi se od jednostavnih sastojaka, a savršeno je osvežavajuć i ukusan. Evo kako ide recept:
Sastojci:
5 jaja
7 kašika šećera
5 kašika brašna
1 prašak za pecivo
1 kg jabuka
200 gr šećera
2 kesice pudinga od vanile
2 kesice šlaga
Priprema:
Pet celih jaja umutiti sa sedam kašika šećera. Na kraju lagano umešati pet kašika brašna pomešanih sa praškom za pecivo. Peći u podmazanom i pobrašnjenom plehu, na 180 stepeni, dok ne porumeni. Pečeni patišpanj ostaviti da se ohladi, a za to vreme pripremiti nadev. Probajte i najbrži kolač, obožavaćete ga.
Kilogram jabuka oljuštiti, očistiti od semena i iseći na kockice. Sipati u lonac sa 900 ml vode i 200 gr šećera i staviti da se kuva nekoliko minuta. Potom izvaditi jabuke i ostaviti da se prohlade, pa ih rasporediti po patišpanju.
100 ml vode razmutiti sa dve kesice pudinga, uliti u vodu u kojoj su se kuvale jabuke, pa skuvati. Dok je još vruć, preliti puding preko jabuka, i ostaviti da se stegne na hladnom mestu. Ohlađen kolač premazati umućenim šlagom.
BONUS VIDEO
(Espreso/zenablic/Marija Brčić/prenela T.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!