RECEPT ZA TRADICIONALNE KROFNE U KOJE SE DANAS STAVLJA ZLATNIK: Dočekajte SRPSKU Novu godinu kako pravi pravoslavac
Krofne, Foto: Printscreen/youtube/Emininakuhinja

obavezno napravite

RECEPT ZA TRADICIONALNE KROFNE U KOJE SE DANAS STAVLJA ZLATNIK: Dočekajte SRPSKU Novu godinu kako pravi pravoslavac

Posle Nove godine, Božića, Materica, Paterica, večeras dočekujemo novu 2024. godinu po julijanskom kalendaru

Objavljeno:

A budžet u srpskim kućama je već prilično istanjen.Tako je bilo i nekada, pa je bilo pitanje šta da domaćica pripremi, da to bude svečano a da se ne potroši mnogo novca, i da prija u zimsko vreme.

Izabrano je da se za doček srpske Nove godine jedu srpske krofne. I one su ta, pomalo već zaboravljena tradicija za doček novog leta po julijanskom kalendaru.

Prvog dana nove godine po ovom kalendaru Srpska pravoslavna crkva proslavlja i dan posvećen Svetom Vasiliju Velikom, poznat i kao Mali Božić. Za ovaj dan domaćice tradicionalno spremaju vasilicu, obredni kolač Malog Božića.

Krofne
foto: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja

Za sam doček u gradskoj sredini su se, u ponoć, služile krofne, a u jednu od njih domaćica bi stavljala zlatnik. Verovalo se da će onaj ko pronađe zlatnik imati uspešnu godinu.

Ukoliko je situacija to dopuštala, služen je i šampanjac, i to je uz krofne odlična kombinacija, a tradicionalno su ljudi pili kuvano vino i kuvanu rakiju.

Vreme pripreme:

60 minuta

Sastojci:

500 g brašna

50 g margarina

2 žumanca i 1 celo jaje

50 g kristal šećera

100 g prah šećera

oko 4 dl mleka

20 g kvasca

1-2 kesice vanilin šećera

malo soli

Priprema:

1. U sud za mešenje stavite brašno, dodati jaje i žumanca, kristal šećer, malo soli, rastopljen margarin, narendanu limunovu koru i prethodno nadošli kvasac.

2. Mešajte varjačom ili mikserom sa dodatkom za testo dok testo ne počne da se odvaja od varjače i suda, odnosno dok ne počnu da se pojavljuju mehurići u testu. Zatim pokrijte sud krpom i ostaviti testo da naraste.

Krofne
foto: Printscreen/Youtube/ Macho Recipes

3. Izručite nadošlo testo na radnu površinu, koju ste posuli brašnom, i lagano oklagijom razvucite testo debljine prsta i čašom vadite krofne. Ostavite ih još pola sata da odmore (narastu) i potom ih pržite na zagrejanom ulju, prvo poklopljene, a drugu stranu otklopljene.

4. Uvaljajte ih u prah šećer pomešan s vanil šećerom.

BONUS VIDEO

03:31

OVO JE RECEPT ZA PRAVE SREMAČKE SALČIĆE! Posebnu slast im daje NEOBIČAN SASTOJAK po kome su ovi kolačići dobili ime

(Espreso/24sedam/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.