OVAKO SE PRAVI SLATKA ČESNICA U VOJVODINI: Zbog namirnice koju STAVLJAJU u nju smatra se jednom od NAJZDRAVIJIH
Slatka česnica iz Vojvodine, Foto: Printscreen/Youtube/ Moj Kutak

morate probati

OVAKO SE PRAVI SLATKA ČESNICA U VOJVODINI: Zbog namirnice koju STAVLJAJU u nju smatra se jednom od NAJZDRAVIJIH

Česnica je neizostavan deo Božićne trpeze

Objavljeno:

U Vojvodini se pravi slatka česnica i to je tako. Dakle, ovo je tradiocionalni recept za slatku česnicu koji danas delimo sa vama. U česnicu se stavlja novčić, za koji se veruje da će onome ko ga pronađe, naredne godine doneti sreću, a moze da ga otkupi domaćin i potom ga čuva pored ikone.

Sastojci:

  • 500 gr kora
  • 500 gr mlevenih oraha
  • 350 gr šećera
  • 1,5 dl ulja
  • 4 dl kisele vode
  • 300 gr meda (od toga odvojiti dve pune kašike za premaz kada se česnica ispeče)

Priprema: Med staviti u šerpicu i ugrejati na šporetu, da bude tečan da bi se kore mogle prskati. Kako se hladi, med se zgušnjava, pa po potrebi, opet ga malo ugrejati.

Sve kore se prskaju sa malo kisele vode i ulja a svaka druga i sa medom. Izmešati mlevene orahe i šećer, ta smesa se stavlja na sve kore (otprilike 5 punih kašika na svaku koru).

Koristim srednje debele kore, bilo ih je oko 20 u pakovanju.

Na polovini slaganja česnice, staviti dobro opran novčić u česnicu. Podmazati uljem najveći pleh od rerne i staviti dve kore, poprskati ih uljem i vodom. Na treću koru staviti fil od oraha i šećera i malo meda. Tako raditi dok se ne potroše sve kore.

Za kraj, ostaviti dve kore, dobro ih premazati uljem i iseći česnicu na parčiće željene veličine.

Peći u rerni na 180 stepeni oko 20 minuta, samo da požuti, ne sme da se prepeče! Dok se Česnica peče, u šerpici ugrejati dve pune kašike meda sa 2 dl vode i time pažljivo, sa kašikom, premazati zareze u česnici pet minuta pred kraj pečenja, to se radi da ne bi bila suva i da se fino rumeni-ona će to lepo da upije, neće biti jako vlažna. Isključiti rernu i vratiti Česnicu u rernu da se tu prohladi i upije premaz.

Posluživanje

U Česnicu se moze staviti i suvo grožđe, iseckane suve smokve ali ja je oduvek pravim ovako, samo sa orasima, šećerom i medom. Možda ce vam se uciniti da ima dosta preliva, što nije karakteristicno za vojvođansku kuhinju, ali sve se to upije i ona bude u isto vreme suva a sočna. Obicaj je da se Česnica lomi, posebno klasična Česnica od dizanog testa, a kada je ova verzija u pitanju, tokom godina, koliko je pravim, shvatila sam da je bolje iseći je pre pečenja, radi lakšeg serviranja. Služi se posle svečanog Božićnog ručka.

BONUS VIDEO:

05:30

Majke i snajke humantirana akcija

(Espreso/CitiMagazine/Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.