prosto, a neodoljivo
DOMAĆI JAFA KOLAČ ZA SVE GENERACIJE: Najsočniji spoj čokolade i narandže - recept se prenosi sa kolena na koleno
Domaći jafa kolač za sve generacije sa najsočnijim spojem čokolade i narandže se pravi po receptu koji se prenosi sa kolena na koleno
Domaći, jeftini i prosti kolači su najbolji izbor za sve prilike jer takvi zalogaji nas uvek vrate u detinjstvo i sete nas na raspuste koje smo provodili kod naših baka i deka.
Većina žena je već počela da kupuje namirnice koje su im potrebne za pravljenje najraskošnije gozbe.
Svi se najviše obraduju poslasticama i ne mogu da dočekaju da dođu na red.
Takva jedna je najukusnija "Magična torta" čiji ukus rečima ne može da se opiše.
Neki ipak vole one starinske slatkiše, a jedan baš takav je tu za vas.
U pitanju je domaći jafa kolač koji je mekan, sočan, prosto neodoljiv.
Tu su recept i sastojci:
200 g poluslatke čokolade, izlomljene na komade
1 kašika putera (za podmazivanje tiganja)
30 g brašna koje se samo diže
1 žele od narandže
30 g finog šećera ili šećera
1/2 šolje vode, ključale
1 veliko jaje
3 kašike marmelade od narandže
Priprema:
Započnite pripremu za jafa kolač tako što ćete da podmažete kalup za mafine. Žele od narandže isecite na kockice i stavite u posudu ili bokal otporan na toplotu.
Prelijte kipućom vodom i dobro promešajte dok se žele ne rastvori. Umešajte marmeladu i ostavite da se malo ohladi.
Dok se žele hladi, obložite pleh plastičnom folijom. Sipajte žele mešavinu i stavite u frižider da se stegne, što će trajati oko 45 minuta.
Stavite jaja i šećer u činiju i uz pomoć električnog ručnog miksera umutite dok masa ne postane svetla, kremasta i bleda.
U činiju prosijte brašno. Koristeći metalnu kašiku, umešajte prosejano brašno u smesu. U svaku šolju kalupa za mafine stavite po jednu veliku kašiku testa. Lagano tapkajte pleh po radnoj površini pre nego što ga stavite u sredinu zagrejane rerne.
Pecite dok ne porumeni i ne bude čvršće, 8 do 10 minuta. Izvadite iz rerne i ostavite da se hladi u plehu 10 minuta pre nego što izvadite kolače i stavite ih na rešetku za hlađenje.
Istopite čokoladu. Stavite posudu otpornu na toplotu iznad tiganja sa vodom koja jedva ključa. Dodajte čokoladu i ostavite da se rastopi. Ako morate da mešate, koristite drvenu kašiku, nikako metalnu.
Uklonite čokoladu sa vatre čim se otopi i ostavite da se ohladi. Kako se čokolada hladi, ona će se zgusnuti i na kraju stvrdnuti, pa ćete možda morati malo da je zagrejete pre nego što premažete kolače. Izvadite pleh sa želeom iz frižidera.
Podignite plastičnu foliju sa želeom i stavite na radnu ploču.
Koristeći sekač za pecivo, isecite diskove želea od pomorandže nešto manje od kolača.
Stavite u frižider dok ne budeu spremni za upotrebu.
Kada se kolači potpuno ohlade, stavite disk želea na gornju površinu kolača.
Kada se čokolada ohladi, kašičicom prelijte po površini svakog kolačića.
Čokolada će malo cureti sa strane, ali ne brinite, to je domaći izgled koji želite.
Stavite svaki biskvit na rešetku za hlađenje dok ih završite.
Poslužite jafa kolač i uživajte!
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/L.S./Prenela: N.J.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!