setiće vas na lepe dane
NAJBOLJI STARINSKI KOLAČ SA VIŠNJAMA: Poslastica iz detinjstva - svako parče se topi u ustima
Najbolji starinski kolač sa višnjama je poslastica iz detinjstva, a svako parče se topi u ustima
Starinski kolači nas uvek mame da ih pojedemo što pre jer kako ukusom, tako i mirisom nas osvajaju iste sekunde.
Naše bake su poznate po najukusnijoj lenjoj piti, ali ni njihove razne pite i druge poslastice ne smemo da izostavimo.
Svi se sećamo kolača sa višnjama koji se topi u ustima jer je korica toliko mekana da ne možemo da se zasitimo jednim parčetom.
Ovo je najbolja starinska verzija i samo tako ćete ga ubuduće praviti.
Ovo je recept, a tu su i sastojci:
394 g zamrznutih višanja, bez peteljki i koštica
250 g višenamenskog brašna
1/2 kašičice ekstrakta badema
1 kašičica praška za pecivo
4 velika jaja
1/2 kašičice soli
250 g kristal šećera
227 g neslanog putera, omekšanog
Ovo je priprema:
Za najbolji kolač sa višnjama prirpemu obavezno počnite tako što ćete da zagrejete rernu na 180 stepeni. Podmažite kalup za tortumaslacem.
Rukama lagano pospite tepsiju brašnom, a zatim prospite višak. U srednju posudu dodajte brašno, prašak za pecivo i so. Izmešajte da se sjedine. U velikoj posudi umutite puter i šećer električnim mikserom na srednjoj brzini dok ne postanu bledi i pahuljasti, oko 3 minuta.
Dodajte jaja, jedno po jedno, muteći dok se potpuno ne sjedine nakon svakog dodavanja. Ostružite posudu gumenom lopaticom do pola.
Testo treba da bude glatko, lagano i mekano.
Ako emulzija pukne nakon dodavanja jaja i testo se odvoji, možete dodati par kašika brašna i mešati samo dok ponovo ne postane glatko.
Dodajte ekstrakt badema i mešajte na maloj brzini da se sjedini.
Umutite mešavinu brašna na maloj brzini ili je lagano umešajte gumenom lopaticom, samo dok se sastojci ne sjedine i ne ostanu tragovi brašna.
Prebacite testo u pripremljeni kalup za kolač. Lagano pritisnite višnje bez koštica u testo, praveći kružni uzorak. Ne pritiskajte ih previše duboko ili će ih torta obaviti dok se peče.
Pecite tortu oko 1 sat ili dok čačkalica umetnuta u centar torte ne izađe čista. Kolač treba da bude zlatna i da je narasla oko celih trešanja, koje bi još trebalo da se vide na vrhu.
Izvadite kolač iz rerne. Ostavite da se ohladi u tepsiji 10 do 15 minuta pre nego što izvadite kalup.
Pustite da se potpuno ohladi na rešetki pre serviranja.
Kada se ohladi poslužite kolač sa višnjama i uživajte.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/L.S./Prenela: N.J.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!