![PROFESIONALNI KUVARI OTKRILI KAKO SE SPREMA ČOKOLADNA BAKLAVA: Poslastica na "šolje" - 1 trik u pripremi oni znaju](/data/images/2023/12/28/16/1472747_gotova-cokoladna-baklava-u-plehu_ls.jpg)
ovo je bombastično
PROFESIONALNI KUVARI OTKRILI KAKO SE SPREMA ČOKOLADNA BAKLAVA: Poslastica na "šolje" - 1 trik u pripremi oni znaju
Profesionalni kuvari otkrili kako se sprema čokoladna baklava na "šolje", a jedan trik u pripremi onaji znaju
Baklava je poslastica koju ne odbijaju ni deca, a ni starije osobe.
Bez premca je zbog svoje sočnosti, mekoće i fantastičnog ukusa.
Ukoliko trenutno postite za vas je tu posna čoko-višnja baklava koja ne može čak ni da se uporedi sa originalnom koja je toliko dobra.
Sada je pred vama čokoladna baklava na kojoj će vam svi pozavideti i čim je probaju pitaće vas kako se sprema.
Profesionalni kuvari znaju kako se ona najbolje sprema uz jedan trik.
![Pravljenje smese za čokoladnu baklavu](/data/images/2023/12/28/16/1472748_pravljenje-smese-za-cokoladnu-baklavu_ff.jpg?ver=1703778250)
Sastojci i recept su tu:
2,5 kašičice praška za pecivo
1/2 šolje ulja
1/2 kašičice soli
1/2 šolje vode
1/4 šolje kakaoa
1/2 šolje mleka
![Pravljenje sirupa za čokoladnu baklavu](/data/images/2023/12/28/16/1472749_spremanje-sirupa-za-cokoladnu-baklavu_ff.jpg?ver=1703778263)
3,5 šolje brašna
Za nadev:
50 g čokolade
1/2 šolje pistaća
1/4 šolja kondenzovanog mleka
1/2 šolje oraha
1/2 kašičice mlevenog kardamoma
1/4 šolja indijskih oraha
![Kora za čokoladnu baklavu](/data/images/2023/12/28/16/1472750_razvlacenje-kora-za-cokoladnu-baklavu_ff.jpg?ver=1703778275)
Za sirup:
1/2 limuna
1 šolja šećera
1/2 šolje vode
Priprema:
U posudi pomešajte ulje, mleko i vodu. Lepo promešajte, pa dodajte prosejano brašno, kakao, so i prašak za pecivo.
Sve dobro sjedinite, pa umesite mekano testo. Ako je potrebno sipajte još malo vode. Pokrijte providnom folijom i ostavite da odmori nekih 30 minuta.
Kratko premesite, pa podelite testo na 14 jednakih delova.
Svaki deo razvucite u tanak krug, pospite brašnom i ređajte testo jedno na drugo. Zatim malo pritisnite rukama i pređite i oklagijom.
Pobrašnite i sa druge strane i ponovo razvucite testo.
Podelite na 2 jednaka dela, pa jedan deo što tanje razvucite.
Priprema nadeva:
U posudi pomešajte seckane orahe, indijske orahe i pistaće, pa dodajte kardamom i kondenzovano mleko.
Lepo sjedinite i ostavite sa strane.
![Filovanje čokoladne baklave](/data/images/2023/12/28/16/1472746_filovanje-cokoladne-baklave_ff.jpg?ver=1703778287)
Priprema sirupa:
U šerpi pomešajte vodu i šećer, pa kuvajte dok smesa ne krene da ključa i dok se šećer ne istopi. Zatim sipajte sok od limuna i promešajte.
Detaljna priprema:
Premažite tepsiju istopljenim puterom, pa stavite jednu koru. Isecite višak i premažite istopljenim puterom.
Na isti način poređajte i ostatak kora.
Stavite nadev preko, pa poređajte seckanu čokoladu. Preko stavite kore koje ste razvukli na isti način.
![Čokoladna baklava u plehu](/data/images/2023/12/28/16/1472745_filovanje-cokoladne-baklave-u-plehu_ff.jpg?ver=1703778299)
Svaki komad testa premažite istopljenim puterom.
Isecite kocke, pa sipajte istopljeni puter preko.
Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 40 minuta.
![Čokoladna baklava na tanjiru](/data/images/2023/12/28/16/1472744_cokoladna-baklava-na-tanjiru_ff.jpg?ver=1703778313)
Preko vrele baklave sipajte hladan sirup i ostavite da upije.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa/S.B./Prenela: N.J.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!