POSNA ŠTRUDLA SA DŽEMOM, ORASIMA I MAKOM: Najsočnija poslastica - nijedna mrsna joj nije konkurencija
Štrudla sa džemom, orasima i makom, Foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

poslastica za sve prilike

POSNA ŠTRUDLA SA DŽEMOM, ORASIMA I MAKOM: Najsočnija poslastica - nijedna mrsna joj nije konkurencija

Posna štrudla sa džemom, orasima i makom je najsočnija za vreme posta, a nijedna mrsna joj nije konkurencija

Objavljeno:

Božićni post je u toku, a mnogima kremasti kolači i poslastice nedostaju.

Osim mrsnih specijaliteta, ne smemo da zaboravimo da su posni nekada i još bolji.

Osim posnog prebranca koji je u tim danima obavezan, ljudi vole i da se zaslade nekim starinskim kolačima.

Tako je ispred vas sada najsočnija posna štrudla sa džemom, orahom i makom.

Jednostavna, a ukusnija i bolja od kupovne.

Sastojci za štrudlu sa džemom, orasima i makom
Sastojci za štrudlu sa džemom, orasima i makomfoto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Tu su recept i sastojci:

Za testo:

Kora od 1 limuna, prsohvat soli

500 gr brašna

200 ml vode do 250 ml

5 kašika šećera

Smesa za štrudlu sa džemom, orasima i makom
Smesa za štrudlu sa džemom, orasima i makomfoto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

125 gr posnog margarina + 50 gr za premazivanje

15 gr kvasca

1 prašak za pecivo

Za fil:

150 gr mlevenih oraha, po potrebi dodati još 50

100 ml čaja ili otopljeni posni margarin

300 ml čaja od jagode

100 gr suvog grožđa

Testo za štrudlu sa džemom, orasima i makom
Testo za štrudlu sa džemom, orasima i makomfoto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

400 gr mlevenog maka

4 kašike džema

150-200 gr šećera

Ovo je priprema:

Napravite fil tako što ćete prvo da skuvate čaj od jagode.

Filovanje štrudle sa džemom, orasima i makom
Filovanje štrudle sa džemom, orasima i makomfoto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Zatim ćete izmešati mak, orahe, šećer i džem, pa dodati vreo čaj da popari mak.

Kada sve to lepo izmeštate, napravite testo.

Testo pravite tako što ćete aktivirati kvasac sa vodom i šećerom.

Izmešati brašno i prašak za pecivo, dodati margarin, limunov sok, aktiviran kvasac i vodu.

Štrudla sa džemom, orasima i makom
Štrudla sa džemom, orasima i makomfoto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Kada lepo sve umesite, razvijte testo što tanje i bogato ga premažite filom.

Stavite u mlaku ili hladnu rernu, pa pecite na 180 stepeni Celzijusa.

Ovakva posna štrudla je ukusnija od bilo koje mrsne.

Bonus video:

07:33

Lenja pita - Zaboravljena jela Srbije

(Espreso/Stil/V.M./Prenela: N.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.