savršeni za prazničnu trpezu
RECEPT ZA MIRIŠLJAVE MEDENJAKE KOJIMA SE I STARI RADUJU KAO DECA: Nema bolje poslastice za Novu godinu i Božić
Najbolji recept za praznične medenjake koji vraćaju u detinjstvo
Medenjaci su popularni tokom zimskih meseci, a posebno za vreme novogodišnjih i božićnih praznika. Pripreme počinju ranije… Ukoliko još uvek niste našli recept po meri, evo rešenja.
Medenjaci, sastojci:
400 g brašna
120 g šećera u prahu
1/2 kesice praška za pecivo
1 kesica vanilin šećera
1/2 kašičice sode bikarbone
1 kašičica mešavine začina za medenjake
2 jajeta (umućena)
120 g omekšalog maslaca ili masti
120 g meda
Glazura:
200 g šećera u prahu
2 kašike tople vode
Priprema medenjaka:
u posudi za mešenje sjedinite sve suve sastojke, pa dodajte jaja, maslac/mast i med.
Umesite testo.
Oblikujte 40 kuglica veličine oraha.
Poređajte ih na pleh obložen papirom za pečenje, a između medenjaka napravite razmak.
Medenjake pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 12-15 minuta.
Proveravajte tokom pečenja – kada dodirnete medenjaci treba da budu meki (biće čvršći kada se ohlade).
*Umesto začina za medenjake, možete staviti cimet.
Priprema glazure:
Šećer u prahu sipajte u činiju.
Vodu dodajte postepeno i mešajte dok ne dobijete glatku smesu.
Glazura za medenjake ne treba da bude ni retka ni gusta.
Bonus video
(Espreso/Danas/Kristina Gašpar/prenela T.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!