predobro
POSNI JAFA BISKVIT MEKAN KAO PUTER: Sastojci sa starog papira - recept monaha sa Svete Gore
Recept za posni jafa kolač sa Svete Gore koji će razbiti monotoniju
Uveliko je u toku Božični post, a ukoliko ste već istrošili svoje standardne recepte i varijante, na pravom ste mestu.
Posni kolač po receptu sa Svete Gore je stvar koja se ne propušta.
On ima pun i bogat ukus i pruža najbolje od letnjih i još bolje od zimskih poslastica, ovaj će vam se dopasti.
Mnoge će ovaj recept podsetiti na domaću verziju čuvenog engleskog jafa kolača, koji će uskoro proslaviti pun vek, pre svega zbog mešavine čokolade i pomorandže na biskvitu.
Međutim, u pitanju je poslastica koju prave svetogorski monasi i kojoj poseban "šmek" daju koštunjavo voće i suvo grožđe, piše Glossy.
Sastojci:
500 grama brašna
1/2 kesice praška za pecivo
250 ml mlake vode
80 grama šećera
150 grama čokolade za kuvanje
3 kašike suvog grožđa
1 kašičica cimeta
1 cela pomorandža
sok od jedne pomorandže
sok od jednog limuna
1 šaka seckanih badema ili oraha
džem od kajsije
Priprema:
Izmiksajte džem sa šećerom, pa dodajte vodu. Kada sve sjedinite, dodajte cimet, rendanu koru pomorandže i sok od pomorandže, pa ubacite koštunjavo voće po izboru, suvo grožđe i uz mešanje dodajte postepeno brašno prethodno pomešano s praškom za pecivo.
Nakon što dobijete kompaktnu masu, preručite je u pleh prethodno obložen papriom za pečenje, pa tresnite i poravnajte smesu po površini. Pecite u rerni prehodno zagrejanoj na 180 stepeni najmanje 25 minuta.
Prijatno!
Bonus video:
(Espreso/Glossy)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!