![SRPSKI KUVAR OTKRIO KAKO SE PRAVI POSNA TORTA MANASTIRKA: Najbolja je za Svetog Nikolu - od davnina samo nju sprema](/data/images/2023/12/12/16/1468642_torta-manastirka-na-tacni_ls.jpg)
gosti će se poludeti
SRPSKI KUVAR OTKRIO KAKO SE PRAVI POSNA TORTA MANASTIRKA: Najbolja je za Svetog Nikolu - od davnina samo nju sprema
Srpski kuvar otkrio kako se sprema posna torta Manastirka koja je najbolja za Svetog Nikolu, a od davnina samo nju pravi
Kako svo već pisali Sveti Nikola je jedna od najvećih slava u našoj zemlji, a vernici taj dan prave posnu trpezu kako sami običaji nalažu.
Osim pasulja za Nikoljdan koji naše žene obavezno prave iz godine u godinu, tu su i mnogi drugi specijaliteti.
Riba, posna ruska salata, pite, posne slane torte...
A sada ono što će mnoge najviše obradovati jeste poslastica, a u pitanju torta Manastirka koja se pravi baš tog dana, a sada je jedan srpski kuvar podelio otkrio kako se ona pravi.
Kremasta, sočna, raskošna...
Gosti će vas pitati kako se sprema, a naravno i tražiće parče više.
![Sastojci za posnu tortu Manastirka](/data/images/2023/12/12/16/1468639_sastojci-za-tortu-manastirka_ff.jpg?ver=1702395858)
Ovo su sastojci i njegov recept:
Za koru:
1,5 šolja vode
2,5 šolje brašna
1 kašika meda
1,5 šolje šećera
![Pravljenje kore za posnu tortu Manastirka](/data/images/2023/12/12/16/1468641_spremanje-kore-za-tortu-manastirka_ff.jpg?ver=1702395876)
1 kašičica sode bikarbone
Prvi fil:
3 šolje mlevenih oraha
200 g pasulja
šolja i po šećera (ili po ukusu)
![Fil za posnu tortu Manastirka](/data/images/2023/12/12/16/1468636_ispasiran-skuvan-pasulj_ff.jpg?ver=1702395890)
5 srednjih jabuka ili dunja
kašika estrakta vanile
Drugi fil:
2-3 kasike soka od kompota koji ste sačuvali
1 veća šolja kuvanog žita
![Dunje u šerpi](/data/images/2023/12/12/16/1468640_skuvane-dinje-u-serpi_ff.jpg?ver=1702395925)
3-4 kašike šećera u prahu
Za odozgo:
1/2 šolje oraha
Njegova priprema ide ovako:
Pre spremanja kolača poželjno je pripremiti pasulj, žito i dunje. Pasulj skuvati u tri vode! Žito takođe skuvati! I dunje skuvati kao za kompot!
![Prvi fil preko posne torte Manastirka](/data/images/2023/12/12/16/1468638_prvi-fil-preko-torte-manastirka_ff.jpg?ver=1702396000)
Skuvan pasulj sameljite u blenderu. Skuvati dunje u vodi sa malo ekstrakta vanile. Kada se skuvaju, dunje procedite pa ih sameljite u blenderu. Vodu od kuvanja dunja sačuvajte. Izmešajte dunje i pasulj pa u šerpi, na ringli mešajte da se smesa dobro ukuva. Zatim u tu smesu dodajte mlevene orahe.
Sameljte i kuvano žito sa šećerom, pa mu dodajte malo kompota od kuvanja dunja.
![Drug ifil preko posne torte Manastirka](/data/images/2023/12/12/16/1468634_drugi-fil-preko-torte-manastirka_ff.jpg?ver=1702396019)
Kada ste oba fila napravili, sada spremite i koricu od brašna, sode bikarbone, meda, malo šećera i vode.
Sve izmešajte, podelite na dva dela pa pecite 2 korice na 200 stepeni Celzijusa.
Vrele kore premažite filom od žita.
![Orasi preko posne torte Manastirka](/data/images/2023/12/12/16/1468635_orah-preko-torte-manastirka_ff.jpg?ver=1702396040)
Preko prve korice i fila od žita dodajte fil od pasulja i dunja, pa druga korica na kojoj je fil od žita dodajte još jedan sloj fila od pasulja i dunja.
Premažite tortu ostatkom fila i pospite je orasima.
Bonus video:
(Espreso/Stil/V.M.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!