SRPSKI KUVAR OTKRIO KAKO SE PRAVI POSNA TORTA MANASTIRKA: Najbolja je za Svetog Nikolu - od davnina samo nju sprema
Posna torta Manastirka na tacni, Foto: Printscreen/Youtube/ Deda Miletova Kuhinja

gosti će se poludeti

SRPSKI KUVAR OTKRIO KAKO SE PRAVI POSNA TORTA MANASTIRKA: Najbolja je za Svetog Nikolu - od davnina samo nju sprema

Srpski kuvar otkrio kako se sprema posna torta Manastirka koja je najbolja za Svetog Nikolu, a od davnina samo nju pravi

Objavljeno:

Kako svo već pisali Sveti Nikola je jedna od najvećih slava u našoj zemlji, a vernici taj dan prave posnu trpezu kako sami običaji nalažu.

Osim pasulja za Nikoljdan koji naše žene obavezno prave iz godine u godinu, tu su i mnogi drugi specijaliteti.

Riba, posna ruska salata, pite, posne slane torte...

A sada ono što će mnoge najviše obradovati jeste poslastica, a u pitanju torta Manastirka koja se pravi baš tog dana, a sada je jedan srpski kuvar podelio otkrio kako se ona pravi.

Kremasta, sočna, raskošna...

Gosti će vas pitati kako se sprema, a naravno i tražiće parče više.

Sastojci za posnu tortu Manastirka
Sastojci za posnu tortu Manastirkafoto: Printscreen/Youtube/ Deda Miletova Kuhinja

Ovo su sastojci i njegov recept:

Za koru:

1,5 šolja vode

2,5 šolje brašna

1 kašika meda

1,5 šolje šećera

Pravljenje kore za posnu tortu Manastirka
Pravljenje kore za posnu tortu Manastirkafoto: Printscreen/Youtube/ Deda Miletova Kuhinja

1 kašičica sode bikarbone

Prvi fil:

3 šolje mlevenih oraha

200 g pasulja

šolja i po šećera (ili po ukusu)

Fil za posnu tortu Manastirka
Fil za posnu tortu Manastirkafoto: Printscreen/Youtube/ Deda Miletova Kuhinja

5 srednjih jabuka ili dunja

kašika estrakta vanile

Drugi fil:

2-3 kasike soka od kompota koji ste sačuvali

1 veća šolja kuvanog žita

Dunje u šerpi
Dunje u šerpifoto: Printscreen/Youtube/ Deda Miletova Kuhinja

3-4 kašike šećera u prahu

Za odozgo:

1/2 šolje oraha

Njegova priprema ide ovako:

Pre spremanja kolača poželjno je pripremiti pasulj, žito i dunje. Pasulj skuvati u tri vode! Žito takođe skuvati! I dunje skuvati kao za kompot!

Prvi fil preko posne torte Manastirka
Prvi fil preko posne torte Manastirkafoto: Printscreen/Youtube/ Deda Miletova Kuhinja

Skuvan pasulj sameljite u blenderu. Skuvati dunje u vodi sa malo ekstrakta vanile. Kada se skuvaju, dunje procedite pa ih sameljite u blenderu. Vodu od kuvanja dunja sačuvajte. Izmešajte dunje i pasulj pa u šerpi, na ringli mešajte da se smesa dobro ukuva. Zatim u tu smesu dodajte mlevene orahe.

Sameljte i kuvano žito sa šećerom, pa mu dodajte malo kompota od kuvanja dunja.

Drug ifil preko posne torte Manastirka
Drug ifil preko posne torte Manastirkafoto: Printscreen/Youtube/ Deda Miletova Kuhinja

Kada ste oba fila napravili, sada spremite i koricu od brašna, sode bikarbone, meda, malo šećera i vode.

Sve izmešajte, podelite na dva dela pa pecite 2 korice na 200 stepeni Celzijusa.

Vrele kore premažite filom od žita.

Orasi preko posne torte Manastirka
Orasi preko posne torte Manastirkafoto: Printscreen/Youtube/ Deda Miletova Kuhinja

Preko prve korice i fila od žita dodajte fil od pasulja i dunja, pa druga korica na kojoj je fil od žita dodajte još jedan sloj fila od pasulja i dunja.

Premažite tortu ostatkom fila i pospite je orasima.

Bonus video:

00:28

ITALIJANSKA KUHINJA NA SRPSKI NAČIN! Majka i snajka iznele pred Dušana minestrone supu i lazanje: OVAKO IH JE OCENIO

(Espreso/Stil/V.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.