BOSANSKI RECEPT ZA TRADICIONALNU BEGOVU ČORBU SA BAMIJOM: Kraljica ''jela na kašiku'' će vas raspametiti ukusom
Begova čorba, Foto: Printscreen/youtube/Arijeva kuhinja

kremasta čorbica

BOSANSKI RECEPT ZA TRADICIONALNU BEGOVU ČORBU SA BAMIJOM: Kraljica ''jela na kašiku'' će vas raspametiti ukusom

Ukoliko imate dilemu šta da spremite za ručak, neka vaš izbor bude takozvana begova čorba

Objavljeno:

Recept koji vam donosimo priprema se na prostorima Bosne i Hercegovine već decenijama, a “glavnu ulogu” ima bamija, povrće koje se retko koristi na našim prostorima, a ovom jelu daje specifičnu aromu.

Iako mnogi mešaju čuvenu kafansku belu čorbu sa kraljicom bosanske kuhinje, već posle prve degustacije shvate da su pogrešili. Naime, dok u belu čorbu idu klasični začini - so, biber, lovor, suvi biljni začin, u begovu čorbu obavezno se stavlja i muskatni oraščić neposredno pre služenja.

Sastojci:

  • 2 pileća batka (oko 300 g)
  • 300 g junećeg mesa
  • veza zeleni (šargarepa, peršun, paštrnak)
  • 100 g bamije
  • 3 lista lovora
  • 1 jaje
  • kašika brašna
  • biber
  • so
  • 50 g putera
  • 100 ml pavlake
  • 1 limun
  • muskatni orah
  • pola vezice peršunovog lišća

Priprema:

Očistite bamiju, spustite je u vodu, dodajte sok od pola limuna i kuvajte 20 minuta. Potom procedite bamiju i stavite je na stranu.

U veću posudu spustite meso, očišćenu vezu zeleni i lovor, pa posolite, nalijte vodom i kuvajte.

Priprema Begove čorbe
Priprema Begove čorbefoto: Printscreen/youtube/Arijeva kuhinja

Kad je meso skoro kuvano, procedite ga, odvojte od kostiju i isecite na kocke. Iseckajte i šargarepu, peršun i paštrnak, pa sve ostavite sa strane.

Vodu u kojoj ste kuvali meso i povrće ostavite sa strane.

Begova čorba
Begova čorbafoto: Printscreen/youtube/Arijeva kuhinja

U drugu šerpu stavite 50 grama putera, pa kad se rastopi, upržite kašiku brašna, sipajte vodu u kojoj ste kuvali meso i povrće, promešajte i ostavite da se kuva petnaestak minuta.Probajte i recept za kremastu čorbu koja diže imunitet.

Dodajte iseckano meso i povrće, kao i bamiju, pa ostavite da se sve krčka još dvadesetak minuta. Pred kraj kuvanja dodajte razmućeno jaje sa pavlakom, a onda i sok od druge polovine limuna, iseckan peršunov list i izrendan muskatni orah.

BONUS VIDEO

02:40

LESKOVAČKI UŠTIPCI I URNEBES SALATA: Najjednostavniji recept u emisiji Majke i snajke: Porodica kuvanjem osvojila 10.000 dinara

(Espreso/Telegraf)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.