SRBI NAJVIŠE PRETRAŽUJU DA LI JE KEČAP POSTAN? Božićni post je počeo, nemojte POGREŠITI kada je u pitanju OVAJ SOS
Kečap, Foto: Printscreen/Youtube/Chef Jana

pažnja

SRBI NAJVIŠE PRETRAŽUJU DA LI JE KEČAP POSTAN? Božićni post je počeo, nemojte POGREŠITI kada je u pitanju OVAJ SOS

Mnogi se pitaju da li je kečap postan i kako da naprave domaći, a sve to pročitajte u nastavku teksta

Objavljeno:

Kečap je moderan sos bez kojeg ne može da se zamisli većina današnje hrane. Pomfrit bez kečapa kao i da nije pomfrit, a i u burgerima je obavezan, kao i uz pečeno ili prženo meso. Kečap može da obogati i većinu pravljenih sosova. Danas je jedan od najpopularnijih dodataka jelima kako među decom, tako i među odraslima, a dijapazon proizvođača, ukusa, pakovanja kao i jela uz koja se koristi je vrlo širok. Osnovni sastojci su koncentrat paradajza, alkoholno sirće, šećer, so, a dodaju se i različiti začini i ekstrakti biljaka – celer, beli luk u prahu, crni luk i drugi.

Kečap je izvor velike količine likopena i zbog toga pripada grupi zdrave hrane. Likopen je biljni pigment koji daje povrću crvenu boju i veoma je snažan antioksidans. Najvažniji izvor likopena je paradajz, međutim, istraživanja su pokazala da je količina likopena mnogo veća u kuvanom paradajzu, ali da ga najviše ima u kečapu. Zahvaljujući snažnoj antioksidativnoj aktivnosti likopen učestvuje u prevenciji malignih oboljenja i značajno smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, naročito infarkta.

Kečap jeste postan, možete ga jesti za vreme Božićnog posta
Kečap jeste postan, možete ga jesti za vreme Božićnog postafoto: Profimedia

Prvi recept za ovaj fantastičan sos pojavio se 1812. godine. Jedan farmer iz oblasti Nova Engleska ponudio je 1830. godine na prodaju paradajz kečap natočen u boce. Cena prvog kečapa bila je od 33 do 50 centi. Sos kakav danas poznajemo doživeo je svoju ekspanziju ranih godina 20. veka.

Pošto je zdrav, a i obožavaju ga mnoge generacije, mnogi se pitaju da li je kečap postan? Jeste, tako da bez griže savesti možete da ga jedete i dok postite, a kupovni zamenite domaćim. Poznata kuvarica Jana na svom YouTube kanalu podelila je recept za preukusan i savršen kečap od par sastojaka. Uživajte!

Sastojci:

1,2 kg seckanog pelata

1/3 šolje braon šećera

1/2 crnog luka

2 čena belog luka

2 pečene crvene paprike

120 ml crvenog sirćeta

60 ml balzamika

prstohvat cimeta

Priprema:

Istopite šećer, pa dodajte seckani crni luk. Pred kraj dodajte seckani beli luk, pa sipajte sirće i balzamiko. Dodajte cimet i malo tucane paprike (po želji) i dobro promešajte. Dodajte pečene paprike koje ste isekli i izvadili koštice i opet promešajte. Sipajte paradajz pelat i dodajte kašičicu šećera i usitnite štapnim mikserom. Kada se lepo ukuva, procedite i sipajte u sterilisanu teglu.

(Espreso/Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.