za slavsku trpezu pun pogodak
KOLAČ SA ČOKOLADOM, LEŠNICIMA I KOKOSOM: Slava bez ovog kolača ne može da prođe - najsočnija poslastica
Kolač sa čokoladom, lešnicima i kokosom je najsočnija poslastica, a bez tog kolača slava ne može da prođe
Ako je vaša slava sledeća po redu, jedna kremasta poslatica će vam dobro doći za vašu trpezu.
Navikli smo da na slavama uglavnom jedemo domaću bajaderu, ruske kape, oblande...
Ali pred vama je sada jedan najsočniji kolač sa čokoladom, lešnicima i kokosom.
Nešto neobično i drugačije čime ćete iznenaditi i goste i svoje ukućane.
Ovo su sastojci koji su vam potrebni za taj recept:
Za testo treba:
200 g seckanih lešnika
10 belanaca
2 kašike brašna
200 g šećera u prahu
4 kašike kakaoa
10 žumanaca
Za čokoladni fil treba:
200 g šećera u prahu
100 ml mleka
300 g omekšalog putera
100 g čokolade
Za fil sa kokosom treba:
150 g putera
200 ml vode
250 g kokosovog brašna
200 g šećera
Za glazuru je potrebno:
100 g crne čokolade
200 g bele čokolade
100 g putera + 50 g putera
Ovo je priprema:
Čokoladu otopite na pari i ostavite sa strane da se ohladi. Umutite belanca, pa postepeno dodajte šećer u prahu. Umiksajte, pa dodajte žumanca i ponovo umiksajte.
Dodajte postepeno prosejani kakao i prosejano brašno u smesu. Sjedinite sastojke špatulom. Ubacite na kraju seckane lešnike, pa smesu rasporedite u 2 pleha. Pecite kore za kolač na 180°C oko 10 minuta.
Potom ostavite kore da se ohlade. U šerpu dodajte puter, vodu, šećer, pa otopite na laganijoj vatri. Dodajte potom kokos.
Dobro promešajte dok se ne formira kompaktna smesa, pa ostavite fil sa kokosom u činiju da se ohladi. Počnite sa pravljenjem čokoladnog fila za kolač tako što ćete umiksati omekšali puter, pa postepeno dodati šećer u prahu i miksati.
U otopljenu čokoladu dodajte mleko, dobro promešajte, pa dodajte u umućena belanca i šećer u prahu i umiksajte.
Po jednoj ohlađenoj kori rasporedite polovinu čokoladnog fila i stavite u frižider da se stegne. Potom rasporedite fil sa kokosom, pa nanesite ostatak čokoladnog fila po kolaču.
Poravnajte, pa prekrijte drugom korom. Sklonite pek papir sa ivica. Otopite 100 g putera i belu čokoladu, pa nanesite po vrhu kolača.
Otopite crnu čokoladu sa puterom, pa je prebacite u špric za kolače.
Išarajte kose linije, pa čačkalicom povucite linije u suprotnom smesu kako biste dobili lepu šaru.
Stavite kolač u frižider na 1 sat da se stegne čokolada. Skinite pek papir u potpunosti, pa secite i služite.
Bonus video:
(Espreso/Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!