NAJKREMASTIJA "ARAPSKA TORTA" SA SOČNIM FILOM: Neodoljiva i lagana - poslastica koja ne može da se odbije
Parče arapske torte na tanjiru, Foto: Printscreen/Youtube/ Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

bruka koliko je dobra

NAJKREMASTIJA "ARAPSKA TORTA" SA SOČNIM FILOM: Neodoljiva i lagana - poslastica koja ne može da se odbije

"Arapska torta" je najkremastija i sprema sa sočnim filom, toliko je neodoljiva i lagana, a tu poslasticu niko ne može da odbije

Objavljeno:

Osim slava koje su uveliko u toku, mnogi polako razmišljaju šta da prave i za paznike koji nam se bliže.

Navikli smo da nam trpeza bude bogata, od ukusnih salata, slanih rolata, pita, ruske, pa sve do pečenja kojem ne možemo da odolimo.

Između svega toga najbitnije su poslastice.

Takva je jedna "arapska torta" koja je najkremastija, a i sami ćete videti kada bacite oko na pripremu.

Deca će biti presrećna, a ni stariji se ništa manje neće obradovati.

Sastojci za arapsku tortu
Sastojci za arapsku tortufoto: Printscreen/Youtube/ Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

Za ovaj recept su potrebni ovi sastojci:

Za biskvit treba:

50 g grožđica

9 belanaca

150 g oraha

Sastojci za arapsku tortu
Sastojci za arapsku tortufoto: Printscreen/Youtube/ Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

250 g šećera

150 g suvih smokava

60 g oštrog brašna

150 g datula (ne previše sočne, bolje su suve datule)

½ pak. praška za pecivo (=8 g)

prstohvat soli

Smesa za koru za arapsku tortu
Smesa za koru za arapsku tortufoto: Printscreen/Youtube/ Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

30 g mlevenog petit keksa

Za fil treba:

200 g maslaca na sobnoj temp.

9 žumanaca

300 g tamne čokolade

120 g šećera

Za ukrašavanje treba:

Kora aza arapsku tortu
Kora aza arapsku tortufoto: Printscreen/Youtube/ Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

datule

400 ml pavlake za šlag

mleveni orasi ili lešnici

seckani pistaći

Sada ide priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni gornji/donji grejači. Veliki pleh od rerne pomastite pa obložite pek papirom. Pripremite lonac sa vodom (otprilike 3 cm visoko vode) jer će vam para za ovaj recept 3 puta trebati.

Fil za arapsku tortu
Fil za arapsku tortufoto: Printscreen/Youtube/ Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

Odstranite peteljke od smokava i izrežite ih na sitne komadiće. Orahe u multipraktiku tako sameljite da imate i sitnih i malo krupnijih komadića.

U posudi sjedinite datule, smokve, grožđice, brašno, prašak za pecivo i keks. Rukama dobro promešajte kako bi se svi sastojci povezali brašnom. Tako se neće lepiti u multipraktiku.

Ako imate mali multipraktik, radite u dve ture. Rezultat je suva smesa sa puno krupnih komada (pogledajte u videu). U ovu smesu umešajte orahe.

Kora u plehu za arapsku tortu
Kora u plehu za arapsku tortufoto: Printscreen/Youtube/ Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

U loncu zagrejte manju količinu vode pa smanjite vatru na srednju. Dovoljno je da samo lagano kuva i stvara paru. U metalnoj posudi pomešajte belanca i šećer i stavite ih na paru. Mešajte dok se smesa ne ugreje i dok se šećer ne otopi. Kad uzmete malo smese između prstiju, ne smete osetiti kristale šećera.

U zagrejanu smesu dodajte so i mutite dok ne dobijete čvrsti sneg (to duže traje, naročito ako miksate ručno!)

U 2 ture u sneg od belanaca laganim pokretima umešajte smesu od suvog voća.

Masu ravnomerno raspodelite po plehu, pa pecite na 200 stepeni oko 20 min. Ne otvarajte vrata od rerne sve dok se kora peče. Kora će porumeneti i biti mekana. Ne pecite je duže jer ćete je inače isušiti.

Koru izrežite po dužini na trake od 10 cm širine. Odvojite ih makazama pa prekrijte krpom kako se nebi osušile. Ostavite da se ohlade, a u međuvremenu pripremite kremu.

Filovanje arapske torte
Filovanje arapske tortefoto: Printscreen/Youtube/ Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

Žumanca i šećer sjedinite u metalnoj posudi pa ih uz stalno miksanje na pari (srednja vatra) kremasto umutite. Masa će postajati sve sjajnija i gušća.

Pomerite sa vatre, prekrijte prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da se hladi. Otopite i čokoladu na vatri pa ostavite da se hladi.

Omekšali maslac umutite pa mu dodajte kremu od žumanaca i čokoladu. Krema na kraju nije ni previše gusta ni tečna.

Šlag preko arapske torte
Šlag preko arapske tortefoto: Printscreen/Youtube/ Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

Sjajna je i može se bez problema naneti na kolač. Ako vam se desi da je retka (pogotovo ako se čokolada nije ohladila dovoljno), vratite je u frižider na 20-30 min pa još jednom promiksajte.

Na duguljasti tanjir ili tacnu stavite prvu koru (skinite pek papir) pa premažite 1/3 fila. Potom druga kora i druga trećina fila, pa treća kora i zadnjom trećinom fila je celu premažite.

Arapska torta na tacni
Arapska torta na tacnifoto: Printscreen/Youtube/ Hanuma kocht - Hanumina kuhinja

Stavite u frižider na hlađenje 45-60 min da se čokolada stegne. Potom pavlaku umutite u šlag pa celu tortu premažite. Stavite je na barem 1-2 sata na hlađenje. Najlakše se reže kad je hladna.

Bonus video:

01:50

MIRKA VASILJEVIĆ PRAVILA PASULJ, SARMU I PUNJENE PAPRIKE USRED FRANCUSKE! Tradicionalna kuhinja, OVO je zlatno pravilo u kući! [unpublished]

(Espreso/Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.