bruka koliko je dobra
NAJKREMASTIJA "ARAPSKA TORTA" SA SOČNIM FILOM: Neodoljiva i lagana - poslastica koja ne može da se odbije
"Arapska torta" je najkremastija i sprema sa sočnim filom, toliko je neodoljiva i lagana, a tu poslasticu niko ne može da odbije
Osim slava koje su uveliko u toku, mnogi polako razmišljaju šta da prave i za paznike koji nam se bliže.
Navikli smo da nam trpeza bude bogata, od ukusnih salata, slanih rolata, pita, ruske, pa sve do pečenja kojem ne možemo da odolimo.
Između svega toga najbitnije su poslastice.
Takva je jedna "arapska torta" koja je najkremastija, a i sami ćete videti kada bacite oko na pripremu.
Deca će biti presrećna, a ni stariji se ništa manje neće obradovati.
Za ovaj recept su potrebni ovi sastojci:
Za biskvit treba:
50 g grožđica
9 belanaca
150 g oraha
250 g šećera
150 g suvih smokava
60 g oštrog brašna
150 g datula (ne previše sočne, bolje su suve datule)
½ pak. praška za pecivo (=8 g)
prstohvat soli
30 g mlevenog petit keksa
Za fil treba:
200 g maslaca na sobnoj temp.
9 žumanaca
300 g tamne čokolade
120 g šećera
Za ukrašavanje treba:
datule
400 ml pavlake za šlag
mleveni orasi ili lešnici
seckani pistaći
Sada ide priprema:
Zagrejte rernu na 200 stepeni gornji/donji grejači. Veliki pleh od rerne pomastite pa obložite pek papirom. Pripremite lonac sa vodom (otprilike 3 cm visoko vode) jer će vam para za ovaj recept 3 puta trebati.
Odstranite peteljke od smokava i izrežite ih na sitne komadiće. Orahe u multipraktiku tako sameljite da imate i sitnih i malo krupnijih komadića.
U posudi sjedinite datule, smokve, grožđice, brašno, prašak za pecivo i keks. Rukama dobro promešajte kako bi se svi sastojci povezali brašnom. Tako se neće lepiti u multipraktiku.
Ako imate mali multipraktik, radite u dve ture. Rezultat je suva smesa sa puno krupnih komada (pogledajte u videu). U ovu smesu umešajte orahe.
U loncu zagrejte manju količinu vode pa smanjite vatru na srednju. Dovoljno je da samo lagano kuva i stvara paru. U metalnoj posudi pomešajte belanca i šećer i stavite ih na paru. Mešajte dok se smesa ne ugreje i dok se šećer ne otopi. Kad uzmete malo smese između prstiju, ne smete osetiti kristale šećera.
U zagrejanu smesu dodajte so i mutite dok ne dobijete čvrsti sneg (to duže traje, naročito ako miksate ručno!)
U 2 ture u sneg od belanaca laganim pokretima umešajte smesu od suvog voća.
Masu ravnomerno raspodelite po plehu, pa pecite na 200 stepeni oko 20 min. Ne otvarajte vrata od rerne sve dok se kora peče. Kora će porumeneti i biti mekana. Ne pecite je duže jer ćete je inače isušiti.
Koru izrežite po dužini na trake od 10 cm širine. Odvojite ih makazama pa prekrijte krpom kako se nebi osušile. Ostavite da se ohlade, a u međuvremenu pripremite kremu.
Žumanca i šećer sjedinite u metalnoj posudi pa ih uz stalno miksanje na pari (srednja vatra) kremasto umutite. Masa će postajati sve sjajnija i gušća.
Pomerite sa vatre, prekrijte prozirnom folijom i ostavite na sobnoj temperaturi da se hladi. Otopite i čokoladu na vatri pa ostavite da se hladi.
Omekšali maslac umutite pa mu dodajte kremu od žumanaca i čokoladu. Krema na kraju nije ni previše gusta ni tečna.
Sjajna je i može se bez problema naneti na kolač. Ako vam se desi da je retka (pogotovo ako se čokolada nije ohladila dovoljno), vratite je u frižider na 20-30 min pa još jednom promiksajte.
Na duguljasti tanjir ili tacnu stavite prvu koru (skinite pek papir) pa premažite 1/3 fila. Potom druga kora i druga trećina fila, pa treća kora i zadnjom trećinom fila je celu premažite.
Stavite u frižider na hlađenje 45-60 min da se čokolada stegne. Potom pavlaku umutite u šlag pa celu tortu premažite. Stavite je na barem 1-2 sata na hlađenje. Najlakše se reže kad je hladna.
Bonus video:
(Espreso/Stil)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!