bombastična je
DOMAĆA BAJADERA KOJA JE UKUSNIJA OD KUPOVNE: Sprema se za samo 25 minuta - kolač svih generacija
Domaća bajadera koja je sprema za samo 25 minuta je ukusnija od kuposne, a to je ujedno i kolač svih generacija
Sitni kolači na slavama su nam uvek bili omiljeni. To je deo naše tradicije i domaćice ih obavezno prave iz godine u godinu.
Starinske rafaelo kuglice su nezaobilazne kao i oblande, ruske kape, čoko kuglice...
Ispred vas je jedan kolač koji tek ne može da se zapostavi, a to je domaća bajadera.
Sprema se za samo 25 minuta, a u ustima se topi kao neka kremasta torta.
Gosti će se obradovati kada je spreme i vide da je jedna od najboljih.
Ovo su sastojci za recept:
100 g čokolade za kuvanje
200 ml vode
300 g mlevenih oraha
250 g margarina
400 g mlevenog keksa
200 g šećera
1 vanilin šećer
Za glazuru je potrebno:
6 kašika ulja
150 g čokolade za kuvanje
Priprema je sada pred vama:
U posudu na šporetu sipati vodu, te dodati margarin narezan na manje komade, šećer i vanilin šećer.
Sve zagrejavati uz mešanje da se sastojci otope.
U veliku posudu sipati mleveni keks i mlevene orahe, pa ih izmešati.
Napraviti u njima malu rupu, te u nju sipati otopljene sastojke.
Varjačom sve dobro izmešati da se dobije fina ujednačena smesa.
Pomoću vage (ili odokativno) podeliti smesu na dva jednaka dela.
Istopiti čokoladu za kuvanje i sipati u jednu polovinu smese.
I tu smesu izmešati pomoću varjače da postane ujednačena.
Pleh dimenzija 35×20 centimetara namazati uljem.
Na dno prvo staviti čokoladni (tamniji) sloj pa ga nožem dobro izravnati.
Naneti svetli sloj na tamni i oprezno ga rasporediti i zagladiti.
Za glazuru na pari otopiti čokoladu za kuvanje s uljem i sipati po svetlom sloju.
Ovo je potpuno tekuće pa se ne morate bojati da ste nešto napravili pogrešno.
Kolač ide na hlađenje u frižider preko noći pre rezanja i posluživanja.
Seći bajaderu na pravougaonike prema želji.
Bonus video:
(Espreso/Stil)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!