Torta srneća leđa, Foto: Printscreen/Youtube/MamaBuba
obožavana torta
U JUGOSLAVIJI JE BILO SRAMOTA DA DOMAĆICA NE ZNA RECEPT ZA OVU TORTU: Nisu mogle da se UDAJU ako je NE SPREME
Ova torta bila je popularna širom Jugoslavije
Objavljeno:
Recept za ovu tortu morale su domaćice da znaju ako su htele da se udaju! Čuvena toprta srneća leđa bila je obožavana na svakom slavlju!
Sastojci
- 100 g gorke čokolade za kuhanje
- 100 g butera / margarina
- 3 jajeta
- malo soli
- 75 g šećera
- 50 g brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 100 g mljevenih badema, lješnika ili oraha
- 8 kašika mlijeka
- 150 g gorke čokolade za kuhanje
- 2 kašike butera/margarina
Priprema
- Čokoladu iseckati i na pari istopiti sa buterom. Ohladiti.
- 3 belanceta sa veoma malo (prstohvat) soli umutiti u cvršt sneg.
- 3 žumanca izmiksati kremasto sa šećerom. Dodati čoko-buter masu i sve zajedno izmešati.
- Pomešati brašno i prašak za pecivo i naizmenično dodavati u prethodno dobijeni sastavak: brašno, bademe i mleko.
- Sve lagano izmešati i dodati sneg od belanaca.
- Sve dobro sjediniti kašikom i nasuti u buterom/margarinom podmazan i pobrašnjen kalup. Peći u zagrejanoj rerni na 175 C oko 35 - 40 minuta. (zavisi od šporeta) Ohladiti i izvaditi iz kalupa. Proveriti čačkalicom da li je kolač pečen.
- Glazura: 150 g gorke čokolade istopiti sa buterom, na pari, dobro izmešati i premazati hladan kolač.
- Ukrasiti po želji.
Bonus video: Torta Hram Svetog Save na slavlju
(Espreso/Recepti.com)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!