pun pogodak
BEZ OVE TORTE NEĆETE POSTAVLJATI STO ZA SLAVU: Pravi se od čokolade i lešnika - jedna je od omiljenih u Srbiji
Milenijum torta je jedna od omiljenih u Srbiji i domaćice je redovno spremaju za slavu zbog kremastog fila od čokolade, lešnika, banane
Sezona slava je polako počela, a mnogi već razmišljaju kakvu će trpezu spremiti za svoju.
Domaćice obavezno spremaju pogaču, prave ukusne salate za predjelo, sarmu, supu, kolače, ali i ova torta je pun pogodak za ovu godinu.
Milenijum torta je jedna od najpoznatijih, a isto tako i najukusnijih.
Kremast fil, banane, lešnik...
Niko neće moći da odoli kada stavite parče na tanjir.
Slede sastojci koji su potrebni za ovaj recept:
2 dl punomasnog mleka
200 g krupno mlevenih lešnika
1 l slatke pavlake
400 g obične čokolade za kuvanje (40 % kakaa)
150 g bele čokolade
300 g mlečne čokolade
Priprema: Podloga: Pečene, krupno samlevene lešnike pomešati sa 100 g otopljene čokolade za kuvanje (40 % kakaa). Na podlogu staviti celofan, na njega obruč kalupa za torte, pa u njemu napraviti podlogu za tortu i prekriti je drugim celofanom. Krema od tamne čokolade:
150 ml slatke pavlake, 50 ml mleka i 150 g crne čokolade staviti na laganu vatru i kad baci ključ izmešati i ohladiti u frižideru. Ohlađeno izmiksati da se dobije pena poput musa. Skinuti gornji celofan sa kružne podloge, staviti mus i ohladiti u frižideru. Bela krema: 150 ml slatke pavlake i 50 ml mleka kratko izmiksati, zatim lagano dodati 150 g otopljene bele čokolade. Staviti preko crnog musa i vratiti u frižider.
Tamna krema: 150 slatke pavlake i 50 ml mleka kratko izmiksati, dodati 150 čokolade za kuvanje (40 % kakaa) lagano miksajući. Staviti preko belog sloja i vratiti u frižider. Krema od mlečne čokolade: 150 ml slatke pavlake i 50 ml mleka kratko izmiksati, dodati 150 g mlečne čokolade lagano miksajući. Staviti preko tamne kreme i vratiti u frižider. Prva glazura: Prokuvati 150 ml slatke pavlake i njime preliti 150 g izlomljene čokolade za kuvanje (40 % kaka). Ostaviti da se čokolada otopi, izmešati i sačekati da se ohladi do željene gustine. Glazuru staviti preko kreme od mlečne čokolade i vratiti u frižider.
Druga glazura: Prokuvati 150 ml slatke pavlake i preliti 150 g izlomljene mlečne čokolade. Ostaviti da se čokolada otopi, izmešati i sačekati da se ohladi do željene gustoće. Staviti preko prve glazure i vratiti u frižider. Ukrasiti tortu po želji, npr. čokoladom i lešnicima, čokoladnim mrvicama, a može se servirati i bez ukrašavanja, da svi slojevi ostanu vidljivi.
Bonus video:
(Espreso/Trpeza.alo.rs)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!