recept
PREVRNUTA TORTA SA JABUKAMA ĆE VAM NATERATI VODU NA USTA VEĆ NAKON PRVOG ZALOGAJA: Odlična za početak JESENI
Recept nedelje: Prevrnuta torta sa jabukama
Dobra stara prevrnuta torta sa jabukama… Miriše na jesen i zimu. Mama je najčešće pravila u tom periodu.
Ali možete je praviti kada god poželite. Takođe, prevrnuta torta sa jabukama se može obogatiti nekim orašastim plodovima, npr. orasima.
Znači, i ova poslastica je zgodna za eksperimentisanje.
Sastojci za sloj od jabuka:
2 kg jabuka (po izboru)
100 g šećera
1 kesica vanilin šećera
1 kašičica cimeta
50 g putera (margarina)
Sastojci za biskvit:
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika ulja
5 kašika brašna
Prevrnuta torta sa jabukama, priprema:
Jabuke oljuštite i očistite od semenki.
Isecite ih na komade zeljene veličine (ne moraju biti jako mali).
Šerpu/modlu prečnika cca 25 cm premažite puterom, stavite jabuke, pospite šećerom (uključujući i vanilin šećer) i cimetom.
Gore poređajte ostatak putera koji ste isekli na manje komade.
Jabuke pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata.
Tokom pečenja proveravajte da li su jabuke omekšale (sve zavisi od vrste jabuka).
Dok se jabuke peku, pripremite biskvit – odvojite belanca od žumanaca, pa mutite belanca dok ne dobijete čvrst sneg.
Dodajte šećer i mutite dok se šećer otopi.
Zatim dodajte žumanca i kratko umutite. Potom sipajte ulje neprekidno muteći.
Na kraju umešajte brašno. Preko pečenih jabuka premažite biskvit i pecite još cca 25 minuta tj. dok biskvit fino porumeni i odvoji se od ivica modle.
Kada se kolač prohladi, pređite nožem uz ivice modle kako biste lepo odvojili bikvit stavite tacnu na modlu i prevrnite.
Ukoliko vam neki komadi jabuka ostanu na modli, skinite ih kašikom i stavite na kolač.
Ohlađen kolač/tortu po želji možete premazati umućenim šlagom ili posuti mlevenim orasima.
A možete ga poslužiti i bez dodataka.
Kako god vam se dopada.
Napomene:
Količinu šećera u jabukama prilagodite ukusu.
Isto se odosi na vanilin šećer i cimet. Kada se jabuke peku, ne treba da budu suve. Vodite računa da ih ne prepečete jer će u tom slučaju kolač biti suvlji.
Kada se prevrne, sok iz jabuka će se upiti u biskvit i imaćete vrlo ukusan i sočan kolač/tortu.
Ukoliko ovu poslasticu ne dekorišete šlagom, to će biti kolač.
Ukoliko ga bogato premažete šlagom, to će biti torta.
Zato u ovom receptu koristim oba pojma – „kolač“ i „torta“. Za dekoraciju sam koristila prokuvane kriške neoljuštenih jabuka.
Količine su po potrebi – malo vode, malo šećera i malo limunovog soka.
Za pripremu ove poslastice, koristila sam jabuke iz naše bašte koje su neprskane i ne tako lepe na izgled.
Ali zato su jako ukusne.
Bonus video:
(Espreso/ Danas/ Kristina Gašpar)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!