PREVRNUTA TORTA SA JABUKAMA ĆE VAM NATERATI VODU NA USTA VEĆ NAKON PRVOG ZALOGAJA: Odlična za početak JESENI
Torta, Foto: Bokina kuhinja/ Printscreen/ Youtube

recept

PREVRNUTA TORTA SA JABUKAMA ĆE VAM NATERATI VODU NA USTA VEĆ NAKON PRVOG ZALOGAJA: Odlična za početak JESENI

Recept nedelje: Prevrnuta torta sa jabukama

Objavljeno:

Dobra stara prevrnuta torta sa jabukama… Miriše na jesen i zimu. Mama je najčešće pravila u tom periodu.

Ali možete je praviti kada god poželite. Takođe, prevrnuta torta sa jabukama se može obogatiti nekim orašastim plodovima, npr. orasima.

Znači, i ova poslastica je zgodna za eksperimentisanje.

Sastojci za sloj od jabuka:

2 kg jabuka (po izboru)

100 g šećera

1 kesica vanilin šećera

1 kašičica cimeta

50 g putera (margarina)

Sastojci za biskvit:

Torta
Tortafoto: Bokina kuhinja/ Printscreen/ Youtube

5 jaja

5 kašika šećera

5 kašika ulja

5 kašika brašna

Prevrnuta torta sa jabukama, priprema:

Jabuke oljuštite i očistite od semenki.

Isecite ih na komade zeljene veličine (ne moraju biti jako mali).

Šerpu/modlu prečnika cca 25 cm premažite puterom, stavite jabuke, pospite šećerom (uključujući i vanilin šećer) i cimetom.

Gore poređajte ostatak putera koji ste isekli na manje komade.

Jabuke pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko pola sata.

Tokom pečenja proveravajte da li su jabuke omekšale (sve zavisi od vrste jabuka).

Dok se jabuke peku, pripremite biskvit – odvojite belanca od žumanaca, pa mutite belanca dok ne dobijete čvrst sneg.

Dodajte šećer i mutite dok se šećer otopi.

Zatim dodajte žumanca i kratko umutite. Potom sipajte ulje neprekidno muteći.

Na kraju umešajte brašno. Preko pečenih jabuka premažite biskvit i pecite još cca 25 minuta tj. dok biskvit fino porumeni i odvoji se od ivica modle.

Kada se kolač prohladi, pređite nožem uz ivice modle kako biste lepo odvojili bikvit stavite tacnu na modlu i prevrnite.

Ukoliko vam neki komadi jabuka ostanu na modli, skinite ih kašikom i stavite na kolač.

Ohlađen kolač/tortu po želji možete premazati umućenim šlagom ili posuti mlevenim orasima.

A možete ga poslužiti i bez dodataka.

Kako god vam se dopada.

Napomene:

torta
tortafoto: Printscreen/Youtube/Home Made Recipes

Količinu šećera u jabukama prilagodite ukusu.

Isto se odosi na vanilin šećer i cimet. Kada se jabuke peku, ne treba da budu suve. Vodite računa da ih ne prepečete jer će u tom slučaju kolač biti suvlji.

Kada se prevrne, sok iz jabuka će se upiti u biskvit i imaćete vrlo ukusan i sočan kolač/tortu.

Ukoliko ovu poslasticu ne dekorišete šlagom, to će biti kolač.

Ukoliko ga bogato premažete šlagom, to će biti torta.

Zato u ovom receptu koristim oba pojma – „kolač“ i „torta“. Za dekoraciju sam koristila prokuvane kriške neoljuštenih jabuka.

Količine su po potrebi – malo vode, malo šećera i malo limunovog soka.

Za pripremu ove poslastice, koristila sam jabuke iz naše bašte koje su neprskane i ne tako lepe na izgled.

Ali zato su jako ukusne.

Bonus video:

00:36

Torta na 6 spratova, Vanja Mijatović i Aleksandar uživaju na proslavi

(Espreso/ Danas/ Kristina Gašpar)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.