domaćinski
CVEKLA BEZ DODATAKA, ZIMNICA KAKVU SU PRAVILE NAŠE BAKE: Bez ULJA, KONZERVANSA i VINOBRANA, nema zdravije (RECEPT)
Cvekla je jedna od najzdravijih zimnica, a preporučuje se svima i zdravima i bolesnima
Cvekla je obavezan proizvod ako vodimo računa o našoj ishrani. Pripada takozvanim super namirnicama i to ne slučajno. Tako počasno mesto je cvekli dodeljeno zbog njenih lekovitih i hranljivih kvaliteta. Cvekla je bogata vitaminima C, A, PP, B1, B2, B5, B6, B9, uz to sadrži i mnoge dragocene minerale, antioksidante, flavonoide i karotenoide, folnu kiselinu,korisne šećere, proteine i ugljene hidrate.
Evo kako da spremite najzdraviju zimnicu od cvekle, recept je poprilično jednostavan:
Sastojci:
- 4 kašike šećera
- 2 - 3 kašike soli (po ukusu)
- Može se dodati: biber u zrnu i slačica
- 5 - 6 kg cvekle
- 1,5 litra vode
- 500 ml alkoholnog sirćeta 9% (može jabukovo, stavite ga više)
Priprema:
- Cveklu dobro operite, stavite u veću šerpu, prelijte vodom i kuvajte oko 2 sata.
- Vodu možete dolivati kada ispari.
- Kuvanu cveklu ostavite da se ohladi pa je ogulite i isecite na kolutove, debljine kako volite.
- Izmešajte sirće, vodu, so, šećer i prelijte preko cvekle. Promešajte i ostavite da stoji oko pola sata.
- Probajte i ako je potrebno dodajte još soli ili sirćeta da doterate ukus kakav vam se sviđa.
- U teglu (možete ali i nemorate) stavite crna bibera i slačice, cveklu i na kraju dospite u tegle preliv iz šerpe.
- Zatvorite dobro i pasterizujte u rerni ili u šerpi.
KOLIKO JE ZIMNICA ZAPRAVO ZDRAVA?! Ekspert na Kurir TV razbija mitove o zimskoj ishrani!:
(Espreso/ Stvar ukusa)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!