doručak za 10
OVAKO BOSANKE PRAVE PITU SAVIJAČU: Dobro pratite KORAKE, naše domaćice prve OGROMNU GREŠKU (RECEPT)
Ovako Bosanke prave originalnu pitu savijaču sa domaćim korama
Ništa bolje i ukusnije od domaće pite za doručak!
Sastojci:
- 500 grama brašna
- 1 kašičica soli
- 250 ml mlake vode
- ulje
Fil:
- 150 grama mlevenog mesa
- 150 grama suvog mesa
- so
- biber
Priprema:
1. Od navedenih sastojaka napravite rezance i malo ih osušite.
Prvi savet, a verovatno i najvažniji, kada pravite kore je – naoružajte se strpljenjem. Prilikom razvlačenja kore nema žurbe. Ovde u potpunosti zavisimo od elastičnosti glutena i onog trenutka kada vidite da se testo koje razvlačite skuplja, vreme je da napravite pauzu.
Još jedan savet je brašno dobrog kvaliteta, brašno sa visokim sadržajem proteina je uvek najbolji izbor. Gluten je upravo ono što čini testo elastičnim, a što je više proteina u brašnu, to bolje. Što nas dovodi do trećeg saveta. Testo treba jako dobro umesiti, umesiti, čak i tucati da ojača gluten. Kao kad mesite hleb.
I na kraju, ne bojte se nafte, ovde je vaš prijatelj. U svakoj fazi testo premažite sa malo ulja kako biste ga zaštitili od isušivanja (skoro kao da je reč o prirodnoj nezi kože).
Naši stari su pravili kore tako što su od testa pravili loptice koje bi razvlačili u tanke, okrugle komade, koje bi premazali uljem i preko toga stavljali sledeći „list“ testa. Stavljalo se 5 do 6 takvih listova i, posle nekog vremena, razvlačila bi se u jednu jufku.
2. Mleveno meso i suvo meso treba zajedno samleti. Sol i biber po ukusu.
3. Rezance iseći na širinu oko 15 cm, tanko filovati i urolati.
4. Peći oko 20 minuta (u zavisnosti od rerne) u zagrejanoj rerni na 200 stepeni.
To je to! Prijatno.
Bonus video: Recept za svinjski paprikaš
(Espreso/Hayat.ba)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!