paŽnja
OVU GREŠKU SVI RADE KADA SPREMAJU PUNJENE PAPRIKE: Zbog toga vam ispadnu ČIST UŽAS na tanjiru, obratite pažnju
Najbolje paprike za punjenje jesu paprike tanke kore, poput babura. Naravno, možete pokušati da eksperimentišete i s drugim vrstama, ali u tom slučaju ćete dobiti potpuno drugačije jelo od onog koje tradicionalno pripremaju mame i bake
Svaki dom ima svoj recept za punjene paprike. Neki kuvari u mesnu smesu dodaju sirov pirinač, dok je drugi prave na svinjskoj masti, ali svi se slažu da nadev mora biti sočan.
Tajna sočnosti može biti u odabiru odgovarajuće vrste mesa, a kako bi se ono bolje sjedinilo s ostalim sastojcima, može se dodati i jaje. Punjene paprike mogu se krčkati sa zaprškom ili u mešavini supe od povrća i koncentrata paradajza, a „klasičari“ više vole da dodaju domaći sos od paradajza, piše Punkufer.
Kupujete pogrešnu vrstu paprika
Najbolje paprike za punjenje jesu paprike tanke kore, poput babura. Naravno, možete pokušati da eksperimentišete i s drugim vrstama, ali u tom slučaju ćete dobiti potpuno drugačije jelo od onog koje tradicionalno pripremaju mame i bake.
Pogrešno birate meso za punjene paprike
Iako svaka domaćica ima svoj recept, za smesu se najčešće koristi mešavina mlevenog mesa, pirinča i luka, a dodaju se i začini poput tucane paprike, bibera, soli, peršuna i belog luka u prahu. Može se ubaciti i jaje. Čista junetina najčešće ispada previše suva, pa se koristi mešano mleveno meso. Dobra je razmera 70:30 u korist junetine. U slučaju da se ipak odlučite za čistu junetinu, najbolji izbor je meso od plećke. Neki kuvari za sočnost i aromu dodaju i sitno seckanu slaninu.
Paprike punite do vrha
Nakon što očistite papriku od semenki, napunite je smesom, ali nikada do vrha. Tokom kuvanja pirinaču raste zapremina, pa smesa može ispasti, a paprike popucati. Na vrh mesne smese možete staviti i isečen komad paradajza jer, osim što smesa neće ispasti iz paprike, aroma će biti ukusnija.
Dodajete previše zaprške
Paprike spadaju u povrće koje se teže vari, a ako jelu dodate i masnoću iz nadeva, kao i dosta zaprške, postoji rizik da imate stomačne tekobe. Lakša varijanta obroka podrazumeva manje zaprške ili brašno razmućeno u vodi, kojim se takođe može zgusnuti sok punjenih paprika.
Pogrešno pripremate pirinač
Razlog zbog kojeg su paprike kod nekih uvek bolje može biti i u načinu pripreme pirinča. Ako izaberete nekvalitetan pirinač ili ga prekuvate, rezultat će biti razočaravajuć. Pirinač je najbolje dodavati sirov u smesu ili ga kratko kuvati, odnosno kratko ispržiti na ulju ili svinjskoj masti.
(Espreso/Punkufer.hr)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!