Posne žerbo kocke, Foto: Printscreen/YouTube/Domaći recepti
preukusno
UZDRŽAVANJE OD MRSNE HRANE NE ZNAČI DA TREBA DA GLADUJETE: Zbog toga ODMAH spremite ovaj POSNI kolač (RECEPT)
Uzdržavanje od hrane, ne znači špotpuno lišavanje zadovoljstva, ljudi smo, treba ipak nekada i da se zasladimo
Objavljeno:
U ovaj kolač idu najlepše srpske stvari - pekmez od kajsija i orasi. Sve ovo između krhkih korica, sočno i hrskavo, ma sve u jednom. Na njega možete da stavite čokoladnu glazuru, a i ne morate, svakako ne grešite.
Recept za posne žerbo kocke će vas rapametiti svojim ukusom:
Sastojci:
- 250 ml mineralne vode
- 1 kašika šećera
- 5 gr suvog kvasca ili 20 gr svežeg
- 500 gr mekog brašna
- 200 ml ulja
Nadev:
- 250 gr mlevenih oraha
- 250 gr šećera
- količina pekmeza od kajsija po želji
Glazura – opciono:
- 100 gr posne čokolade
- 2- 3 kašike ulja
Priprema:
- Kvasac i šećer dodati u toplu kiselu vodu.
- U posudu za mešenje staviti pola mere brašna, naliti ulje pa kvasac i promešati varjačom ili rukom.
- Dodavati brašno pa umesiti testo od celih 500 gr brašna, utrošiti sve.
- Ostaviti da odstoji dok napravite nadev.
- Pomešati mlevene orahe i lešnike, a pekmez, džem ili marmeladu ukoliko su tvrđi omekšati mućenjem ili slabim zagrevanjem.
- Podeliti testo na 4 dela.
- Podmazati pleh tanko uljem.
- Prvi deo testa razvući na veličinu pleha, namotati na oklagiju pa prebaciti odvijanjem u pleh, a zatim utapkati prstima.
- Namazati pekmez od kajsija odokativno, kako volite, više ili manje.
- Posuti trećinu mešavine oraha i šećera.
- Ovaj postupak razvlačenja, premazivanja i posipanja ponoviti još 2 puta.
- Razvući četvrtu koru i prebaciti u pleh, poravnati i izbockati viljuškom.
- Uključiti rernu da se zagreje na 180 stepeni i staviti kolač da se peče.
- Taman će malo da odstoji dok se rerna zagreje.
- Peći kolač oko 35 minuta, ispratite, treba da ima blago svetlo braon boju.
- Pečen kolač opisati nožem u plehu pa okrenuti na metalnu tacnu ili drvenu dasku.
- Preko staviti pleh i opterećenje kako bi se kolač poravnao.
- Ostaviti tako da se hladi.
- Glazuru možete i ne morate da stavljate.
- Otopiti čokoladu sa uljem na laganoj vatri i preliti kolač, zatim ga prodrmati i ostaviti da se čokolada stegne.
- Iseći u kocke i poslužiti.
Prijatno!
U TOKU JE PETROVSKI POST:
(Espreso/ Stil)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!