preukusno
OVAKVU POSNU TORTU JOŠ NISTE PROBALI: Savršeno kremasta, topi se u ustima, nećete ni primetiti da nema MLEKO i JAJA
Najbolja posna torta koju ste stavili u usta ima dovoljno osvežavajući ukus za letnje dane, a opet je savršeno kremasta
Unamo da nije sve u hrani za vreme posta, ali kako bismo sebe nagradili za trud i požrtvovanje, u redu je pojesti i koji kolač, tortu ili neku drugu poslasticu, bez mleka putera ili jaja.
Ova posna torta je toliko mekana i kremasta, a nije previše komplikovana. Evo ga recept za najbolju posnu tortu koju ćete probati:
Sastojci za koru:
- 300 gr brašna
- 250 gr šećera
- 1 prašak za pecivo
- prstohvat sode bikarbone
- 3 kašike džema od kajsija
- 100 gr mlevenih oraha
- 300 ml kisele vode
Fil:
- 1l soka od narandže, bilo kojeg negaziranog
- 3 pudinga od vanile
- 2 kašike brašna
- 3 kašike šećera
- 125 gr posnog margarina
- 100 gr mlevenih oraha
- šlag ili šlag krem od vanile , koji posni nadjete, oko 200 gr
- kisela voda da se šlag umuti
- džem od kajsija da se premažu kore
Priprema:
- Zagrejati rernu na 200 stepeni.
- Pomešati sve sastojke za koru i dobro umutiti. Nije bitan redosled, samo sipajte.
- Obavezno u veliki pleh od rerne stavite papir za pečenje pa tek onda ulijte smesu za kore.
- Nisam sigurna da samo pouljeno i posuto brašnom se neće zalepiti.
- Pecite izmedju 20 i 25 minuta.
- Kora će biti lepljiva i možda će delovati nepečeno ali je pečena, pipnite je, nećete se opeći.
- Ako je prepečete ivice će biti tvrde, pa ako vam se to deci odsecite ih, ali će onda torta biti manja.
- Za fil pomešajte šećer, puding, brašno i 200 ml soka i umutite.
- Ostatak stavite da provri.
- Kad provri zakuvajte razmućenu smesu i mešajte dok se ne zgusne.
- Sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.
- Kada je fil mlaks tavite još dat vremena u frićider da se dodatno stegne.
- Fil možete da pravite pre pečenja kore.
- Ulupati margarin sobne temperature pa mu dodati ohladjen fil i umutiti.
- Dodati i mlevene orahe.
- Pečenu koru preseći na 3 dela, tri štrafte, po široj strani kore.
- Svaku koricu premažite tanko džemom od kajsija.
- Nemojte debelo jer će fil skliznuti.
- Baš tanko.
- Umutiti šlag krem ili šlag sa kiselom vodom.
- Na prvu koru naneti trećinu fila, pa sloj šlaga, koru, fil, šlag, koru odgore i okolo i odgore premažite šta vam je ostalo, a tebalo bi da ostane i fila i šlaga.
- Ostavite da se odbro prohladi pa poslužite.
Prijatno, uživajte u posnim poslasticama, niej uvek lako, svaka čast i samo nastavite! Ako vam se jede još neka posna torta, drugačijeg ukusa, tu su uvek drugi recepti.
U TOKU JE PETROVSKI POST: Na pijacama veća potražnja ribe, a CENA OBRADOVALA sve:
(Espreso/ Domaći recepti.net)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!