preukusno
OVO JELO SVI TAMANE ZA VREME OVOG PETROVDANSKOG POSTA: Spremaćete ga čak i kada se završi, toliko je dobro (RECEPT)
Petrovdanski post se bliži kraju, verujemo da vam ponestaje ideja šta spremiti, zato donosimo recept za još jedno fantastično jelo
Petrovdanski post već uveliko traje, ali toplo vreme je tek skoro krenulo. Za rashlađivanje smo uvek jeli pihtije, a s obzirom na to da su one mrsne, imamo recept za posne pihtije sa ribim koje ćete spremati čak i kada posta nema.
Za preukusne posne pihtije vam trebamalo više sastojaka, vremena i strpljenja, ali na kraju se zaista isplati.
I zapamtite, post nije samo uzdržavanje u hrani, već i od loših misli i ponašanja!
Sastojci za posne pihtije sa ribom:
- 200g posnog majoneza + za ukrašavanje,
- 400g fileta ribe po želji,
- 170g tunjevine iz konzerve,
- 150g šargarepe,
- 200g graška,
- 200g kukuruza šećerca,
- 2-3 grančice celera,
- 2-3 grančice peršuna,
- 150g mariniranih šampinjona,
- so, mešavina začina, mleveni biber,
- 1l hladne vode,
- 40g agar-agara (posni želatin),
- aleva paprika,
- rukola,
- crne masline.
Posne pihtije sa ribom se pripremaju na sledeći način:
- Filete ribe prosušiti ubrusom pa uviti u alu foliju, blago nauljenu i ispeći u rerni.
- Prohladiti.
- Šargarepu, grašak i šećerac skuvati uobičajeno, procediti i prohladiti.
- Lišće celera i peršuna sitno naseckati.
- Šampinjone iseći na listiće.
- Tunjevinu ocediti.
- U staklenu, dublju posudu rasporediti po dnu iskidane komadiće pečene ribe, a zatim po želji i povrće i na kraju staviti tunjevinu.
- Po želji posoliti i pobiberiti.
- Od date količine vode odvojiti tek toliko da se razmuti agar-agar, a ostatak staviti na vatru da provri, sa dodatkom mešavine začina po ukusu.
- Kuvati do vrenja pa skloniti sa vatre, umešati agar-agar i posni majonez.
- Pomoću miksera umutiti par sekundi, a zatim vratiti na vatru da proključa.
- Skloniti i naliti preko povrća.
- Ostaviti da se skroz ohladi i stegne.
- Prvo na sobnoj temperaturi, a zatim u frižideru.
- Seći na željene kocke i ukrasiti posnim majonezom, rukolom i posuti alevom paprikom.
U TOKU JE PETROVSKI POST: Na pijacama veća potražnja ribe, a CENA OBRADOVALA sve:
(Espreso/ Posna jela)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!