RECEPT
KREMASTA TORTA SA KOKOSOM BEZ KOJE NE MOŽE DA PROĐE NIJEDNA PROSLAVA: Gosti uvek traže još, evo koja je TAJNA
Rafaelo torta oduševiće sve ljubitelje poslastica sa kokosom
Za sve ljubitelje kokosa ovaj recept za rafaelo tortu je pun pogodak. Prelepo izgleda, pa će biti ukras svake trpeze. Lagana, kremasta i nežna osvojiće vas na prvi zalogaj, a svi će biti oduševljeni vašim poslastičarkim umećem.
Sastojci:
Kore:
6 belanaca
300 g šećera
100 g kokosovog brašna
150 g brašna
prašak za pecivo
2,5 dl mleka
Za braon fil:
4 žumanca
5 kašika šećera
150 g mlečne čokolade
150 g omekšalog margarina
100 g mlevene plazme
Za žuti fil:
6 žumanca
5 kašika šećera
3 kesice pudinga od vanile
100 g kokosovog brašna
150 g pšeničnog brašna
2,5 dl mleka
50 g margarina
2 dl slatke pavlake
150 g lešnika za posipanje filova
Priprema:
Kora: 6 belanaca umutiti u čvrst sneg pa dodati 300 g šećera, mutiti mikserom i dodati 100 g kokosovog i 150 g pšeničnog brašna, prethodno izmešanog sa praškom za pecivo. Mešati varjačom polako bez miksera. Rernu zagrejati na 180 stepeni i staviti da se peče oko 15 minuta. Ohladiti koru i preliti sa 250 ml vrelog mleka.
Braon fil: 4 žumanaca i 5 kašika šećera umutiti, staviti potom na paru i konstantno mešati. Tome dodati 150 g mlečne čokolade i kada smesa postane homogena skinuti sa šporeta i ohladiti. Na kraju dodati 170 g omekšalog margarina i 100 g mlevene plazme.
Žuti fil: U činiji dobro umešati 6 žumanaca, 3 kesice pudinga od vanile, 150 g brašna, 5 kašika šećera i pola mleka od 1,5 dl. Ostatak mleka od 1 dl staviti na šporet da provri, zatim skloniti sa šporeta i lagano dodavati smesu od žumanaca. Vratiti na ringlu i kada se zgusne, ostaviti da se ohladi. Na kraju dodati 50 g margarina, 2 dl slatke pavlake i sve dobro umutiti u glatku smesu.
Filovati koru: Koru položiti u tepsiju, dodati braon fil i razmazati jednako po celoj kori, dodati 150 g lešnika jednako po braon filu, dodati žuti fil ravnomerno po braon filu i posuti sa 100 g kokosa. Pustiti da se kolač dobro rashladi i poslužiti.
Ovako su voditeljke Kurir televizije napravile keks kolač:
(Espreso/Stil/Recepti.com)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!