recept
OVO JE NAJZDRAVIJA ZAPRŠKA ZA PASULJ: 1 NAMIRNICA umesto BRAŠNA će zgusnuti JELO ZA SEKUND, NIKO NE ZNA ZA TO
Evo kako možete da začinite vaš pasulj kako bi bio još ukusniji
Poznato je da je naša hrana masna, začinjena i teška. Srbi vole da jedu tako spremljena jela, pa iz tog razloga u skoro svako kuvano jelo dodaju zapršku.
Zaprška se obično sprema od brašna, ulja i aleve paprike, ali postoji i ona koja je zdravija.
Evo kako možete da začinite vaš pasulj kako bi bio još ukusniji.
Kada su želele da zgusnu čorbu, pasulj ili neki umak, naše mame i bake pravile su zapršku, odnosno brašno mešale s uljem ili nekom drugom vrstom masnoće i to su dodavale u jelo.
Danas postoje jednostavnije i zdravije alternative za zgušnjavanje tečnih jela „na kašiku“, koje su prepune belančevina.
Crveno sočivo je najbolja zamena za nezdravo proprženo brašno.
Reč je o lagano varljivoj mahunarki koja u 100 grama suvog ploda obuhvata oko 330 kalorija i otprilike 24 grama belančevina biljnog porekla.
Sočivo nije potrebno potapati satima prije termičke obrade, kao što je to slučaj sa leblebijama ili pasuljem, a da biste ga skuvali, potrebno je svega 15-ak minuta.
Šta treba uraditi?
Isperite crveno sočivo u hladnoj vodi kako biste uklonili eventualne nečistoće i dodajte u supu, pasulj ili neki drugi umak 15 do 20 minuta pre kraja kuvanja.
Tokom termičke obrade sočivo će „popiti“ dobar deo tečnosti u šerpi (potrebno je voditi računa da bude dovoljno tečnosti) i zatim će se raspasti te tako zgusnuti jelo koje pripremate.
Ako vam se ne sviđa ljuskasta tekstura skuvanog sočiva, uronite ručni mikser u lonac ili prebacite jelo u blender i miksajte sve dok ne dobijete kremastu i gustu tečnost.
Koliko sočiva je potrebno za zgušnjavanje jela?
Upotrebite 100 grama suvog crvenog sočiva na 500 ml do 1 l tečnosti poput vode ili bujona. Količina sočiva će varirati zavisno od toga šta sve stavljate u supu ili tečnost i koliko želite da bude gusto.
Sočivo će se potpuno raspasti i nećete ga osetiti u jelima.
Mirka Vasiljević pravila pasulj i sarme usred Francuske:
(Espreso/Srbija danas)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!