recept
DOMAĆICE U SRBIJI SE UTRKUJU DA NAPRAVE TURSKE PIDE: Posle njih ZABORAVIĆETE na klasičnu PICU, UKUS JE FANTAZIJA
Evo kako se spremaju
Turski specijaliteti su poznati širom sveta i domaćice ih često spremaju. Evo jednog njihovog jela koji će svi obožati.
Ako ste ljubitelji pica, Turske pide su jođ bolje od ovog Italijanskog specijaliteta.
Evo kako se spremaju.
Sastojci:
400 ml mleka, 100 ml ulja, 1 kašika šećera, 1 kašika soli, 10 g suvog kvasca, 2 cela jaja, 850 +50 g mekog brašna.
Priprema:
U nekih 150-200 ml toplog mleka razmutiti šećer, kvasac i kašičicu brašna. Ostaviti da nadođe dok pripremimo ostale sastojke.
Oko 400 g brašna staviti u posudu za mešenje pa dodati so i izmešati. Dodavati zatim redom sastojke. Preostalo mleko, skoro sve ulje (ostaviti 2 kašike za kraj), jedno jaje i jedno belance (žumance isto ide za kraj) i nadošao kvasac dodati u brašno. Umesiti testo koje se ne lepi za ruke, ili se lepi vrlo malo od 850 g brašna.
Pouljiti sa onim ostavljenim uljem, malo premesiti i ostaviti testo da raste sat do sat i po na toplom mestu.
Nadošlo testo premesiti, pa podeliti na 8 delova (ili koliko hoćete da dobijete i da li želite veće ili manje). Svaki deo testa oblikovati u lopticu. Ne valjati testo predugo kako ne bi postalo žilavo i teško za ravlačenje, ali ako se to i desi samo ostavite loptice da odstoje 10 minuta i otpustiće se.
Razvući svaku lopticu gore – dole, a malo i sa strane. Staviti nadev po želji (primere pogledajte u videu na kraju teksta). Na kraju samo saviti ivice ka unutra, a krajeve testa pritisnuti u špic da se dobije oblik čamca.
Ostavimo 30-ak minuta da odstoje (prva tura) dok punimo drugu. Premazati preostalim žumancetom i uključiti rernu da se zagreje na 200 stepeni.
Peći 15-20 minuta. Pogledajte posle 15 minuta da vidite da li treba još da se peče, da ivice lepo porumene. Prijatno!
Majke i snajke:
(Espreso/Stil)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!