preukusna
OVA PITA JE NAJPOZNATIJA U VRANJU, NEMA JOJ RAVNE: Domaćice za RECEPT nisu ni čule, a danas ga SVI TRAŽE
Pita koja se topi u ustima zbog sočnog preliva
U Vranju se sprema jedan specijalitet za koji mnoge domaćice nisu ni čule.
Pita koja se topi u ustima zbog sočnog preliva.
Odmah ćete je napraviti kada vidite recept.
Sastojci
Potrebno je:
500 g kora za pitu
Za nadev:
3 dl mlake vode
25 g kvasca
125 g masti rastopljene
7 do 9 kašika brašna
1/2 kašičice soli
Za preliv:
2 dl kisele pavlake
2 dl jogurta
3 češnja belog luka
Priprema
Kvasac razmutiti u mlaku vodu, dodati rastopljenu mast i brašno da se dobije retka smesa, otprilike kao smesa za palačinke. Kore presećii na pola da bi bile manje rolnice, a i ne mora.
Na svaki list naneti 2 kašike smese, razmazati po celoj površini i uviti u rolnu pa je umotati. Rolnice ređati u nauljenu tepsiju ili obloženu pek papirom i poprskati uljem odgore.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 30 minuta. Desetak minuta pred kraj pečenja pitu premazati sa umućenom pavlakom, jogurtom i sitno seckanim i izgnječenim belim lukom. Prijatno!!!
Bonus video:
(Espreso/Recepti.com)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!