OVAKO GRCI PRAVE MUSAKU I SAMO OVAJ RECEPT PRIZNAJU: Naša TURSKA im je smešna, UKUS JE MNOGO BOLJI zbog ovog SOSA
Grčka musaka, Foto: Printscreen YouTube/Grčki Ukusi i Mirisi

recept

OVAKO GRCI PRAVE MUSAKU I SAMO OVAJ RECEPT PRIZNAJU: Naša TURSKA im je smešna, UKUS JE MNOGO BOLJI zbog ovog SOSA

Sos treba da bude nešto gušći nego obično

Objavljeno:

Musaka je jedno od jela koje se kod nas često sprema. Ukus je fantastičan. Spoj mesa i krompira ne može da bude bolji. Ali da li ste probali grčku musaku?

Dosta se razlikuje od naše i mnogo je sočnija.

Musaka
foto: Bakina kuhinja

Sastojci:

za 6 osoba

5 patlidžana, srednje veličine

2 glavice crnog luka

1/2 kg mlevenog mesa (junetine ili mešanog)

3 manja paradajza

1/2 čaše vina

so, biber

1 kašika začina za musaku

maslinovo ulje

200 gr sira, koristila sam gaudu

Musaka
foto: Bakina kuhinja

Za bešamel sos:

1 kašika maslaca

2 kašike ulja

2 kašike brašna

oko 4 dl mleka

so, biber, muskatni oraščić

Začin za grčku musaku:

po 1/2 kašičice: timijana, origana, peršunovog lista

po 1/4 kašičice: cimeta i muskatnog oraščića

Musaka
foto: PRINTSCREEN/YT/SIMPLE EATS

Priprema:

1. Patlidžane oprati, osušiti ubrusima (po želji oljuštiti koru), pa iseći na lepe tanke šnite, usoliti i ostaviti da petnaestak minuta odmore i puste sok. Nakon toga ih treba ocediti, proprati i svaku krišku osušiti na ubrusu, pa propržiti na maslinovom ulju. Svaku stranu pržiti minut-dva, ne više.

2. Luk sitno iseckati i ispržiti na malo maslinovog ulja, pa dodati meso. Posle desetak minuta prženja mesa, dodati paradajz (oljušten, isceđen od viška soka i iseckan na sitne komadiće) i vino (koristila sam crno). Pržiti dok ne uvri sva tečnost, pa dodati začine.

3. Bešamel sos: na ulju i malo maslaca propržiti brašno, pazeći da ne potamni, dodati mleko i začine i skuvati. Sos treba da bude nešto gušći nego obično.

Musaka
foto: Printscreen/Youtube

4. U odgovarajući sud ređati patlidžane (ne treba podmazivati), pa mleveno meso, bešamel sos, pa izrendan sir.

5. Ponoviti: patlidžani, meso, sos, sir, i još jednom (tako sam imala tri sloja patlidžana i dva reda mlevenog mesa).6. Gornju površinu musake obilno posuti rendanim sirom (u Grčkoj je to kefalotiri sir), a ja sam gaudom prezadovoljna.

7. Zapeći u rerni oko pola sata. Musaka je najlepša kad se malo prohladi (e, to je najteži deo)... Servirati sa dosta salate, ljutom papričicom i dobrim crnim vinom...

Prijatno!

Majke i sajke:

00:49

Majke i Snajke

(Espreso/Coolinarka)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.