![OVAJ SPECIJALITET SE NA JUGU SRBIJE SPREMA 1 NEDELJNO ZA DORUČAK: A tek da vidite sa čime je DOMAĆICE PRELIVAJU](/data/images/2022/01/16/11/1081293_bez-naziva_ls.jpg)
PREUKUSNO
OVAJ SPECIJALITET SE NA JUGU SRBIJE SPREMA 1 NEDELJNO ZA DORUČAK: A tek da vidite sa čime je DOMAĆICE PRELIVAJU
Kad se na poslednjem sloju poparenice uhvati hrskava korica, izvadite posudu iz rerne, prelijte jelo preostalom rastopljenom mašću i služite dok je toplo
Miris toplog pečenog testa sa sirom najlepši je način da razbudite ukućane.
Recept koji vam donosi Telegraf priprema se na našim prostorima duže od jednog veka, a karakterističan je za južni deo Srbije, gde je poparenica sa sirom bila obavezna na trpezi makar jednom nedeljno.
Sastojci:
2 jaja
3 čaše brašna (mera je čaša od 180 mililitara)
![Pita](/data/images/2022/09/12/22/1254047_smesa3_ff.jpg?ver=1673767558)
1 čaša obične vode
1 čaša kisele vode
so
200 g sira
100 g masti
Priprema:
Umutite jaja viljuškom, pa dodajte brašno, običnu vodu, kiselu vodu i malo soli, i sve dobro izradite varjačom. Testo bi trebalo da bude gušće nego za palačinke.
![Pita](/data/images/2022/08/01/16/1228433_smesa_ff.jpg?ver=1673767593)
Okruglu tepsiju ili vatrostalnu posudu premažite mašću i stavite je u rernu koju ste prethodno zagrejali na 250 stepeni. Kad se posuda dobro zagreje, izvadite je iz rerne, kutlačom sipajte deo smese, pa vratite u rernu da se zapeče tek toliko da se uhvati korica.
Opet izvadite posudu iz rerne, sipajte izmrvljeni sir preko prvog dela poparenice, odmah zatim prelijte testom i kašikom rastopljene masti, pa vratite da se i drugi sloj zapeče.
![Pita](/data/images/2022/08/01/16/1228429_sir_ff.jpg?ver=1673767627)
Na isti način utrošite ostatak sira i testa za poparenicu.
Kad se na poslednjem sloju poparenice uhvati hrskava korica, izvadite posudu iz rerne, prelijte jelo preostalom rastopljenom mašću i služite dok je toplo.
Prijatno!
(Espreso/Telegraf)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!