POZNATI KUVAR OTKRIO KAKO SE SARMA SPREMALA U JUGOSLAVIJI: Ovaj RECEPT je osvojio svaku DOMAĆICU, odmah ga ZAPIŠITE
Sarma, Foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

NJAMIII

POZNATI KUVAR OTKRIO KAKO SE SARMA SPREMALA U JUGOSLAVIJI: Ovaj RECEPT je osvojio svaku DOMAĆICU, odmah ga ZAPIŠITE

Recept za sarmu po savetu najpoznatijeg jugoslovenskog kuvara kom su se divili svi narodi bivše Republike

Objavljeno: 14:10h

Čuveni kuvar Stevo Karapandža podelio je recept za sarmu koju je obožavala cela regija. Ukus je nezaboravan.

Nakon što smo savladali kako se sprema musaka po savetu Steve Karapandže, danas vam Najžena donosi recept za sarmu po savetu najpoznatijeg jugoslovenskog kuvara kom su se divili svi narodi bivše Republike.

Sastojci:

100 g pirinča

1 / 5 Foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

1 glavica luka

2 čena belog luka

1-2 kašike sitno seckane slanine

1 glavica kiselog kupusa oko 1 kg

500 g mlevenog mešanog mesa najbolje od vrata (junetina i svinjetina)

2 kašike sitno seckanog peršunovog lista

1 jaje

malo soli i bibera

Sarma
foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

1 kašika suvog začina

malo ljute mlevene paprike

1 lovorov list

suva rebrica ili kobasice

1 kašik slatke mlevene paprike

2 kašika koncentrata paradajza

Za zapršku:

malo ulja

Sarma
foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

1 veća glavica luka

1 čen belog luka

1 kašičica crvene slatke paprike

Priprema:

Skuvajte pirinač do pola, a za to vreme na malo ulja prodinstajte luk, kada porumeni luk, dodajte mu iseckan beli luk, a ako želite i malo slanine isečene na kockice.

Mesu koje ste stavili u duboku posudu dodajte peršun, kuvan pirinač, jaje, so i biber, pa suvi začin i malo ljute paprike, a kada ste u to ubacili dinstani luk smesu dobro sjedinite. Nakon toga pripremite kiseli kupus, odvojite listove, odstranite tvrde delove i dobro properite, a deo nasecite na tanke rezance.

Sarma
foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

Listove kupusa punite sa pašikom i po nadeva i uvijajte. Proces ponavljajte dok ne potrošite meso. Zatim u lonac u kojem ćete kuvati sarmu, ubacite pola sečenog kupusa i na njega složite sarme koje je potrebno gusto slagati. Na vrh sarmi ubacite lovorov list, rebarca ili neko suvo meso, pokrijte sve ostatkom isečenog kupusa, dodajte i malo mlevene paprike te koncentrat paradajza pa zatim zalijte vodom da sve pokrije.

Sarma
foto: Printscreen/Youtube/ My kitchen Tanja

Kuvajte dva do tri sata povremeno dosipajući vodu po potrebi. Kada je sarma gotova od navedenih sastojaka napravite zapršku tako što ćete na par kapi ulja prepržiti luk, beli luk i crvenu papriku, sve to sjedinite, i dodajte u tečnost u kojoj se kuvala sarma. S time prelijte sarmu, pustite da se još malo krčka i vaše jelo spremno je za konzumaciju.

(Espreso/Najžena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.