NJAMI
STARINSKI RECEPT ZA PROJU: Bake otkrile TAJNI SASTOJAK pored SIRA, odmah ćete je NAPRAVITI
Proja se tradicionalno pravi samo od krupnog kukuruznog brašna, soli i vode
Srećom, tradicionalni recept danas postoji u različitim formama i oblicima, pa ssmo tako našli i ovaj recept sa tikvicama. Upravo zahvaljujući tikvicama projice će biti izdašne i mekane.
Sastojci:
2 jajeta
200 g sira
1 tikvica izrendana
1 čašica kiselog mleka
1 čašica belog brašna (iskoristite čašicu od kiselog mleka)
1 čašica kukuruznog brašna
½ čašice ulja
1 prašak za pecivo
prstohvat soli
susam
Priprema:
Tikvice operite, ako su mlade narendajte ih na krupnije rende sa korom i semenkama. Ukoliko nisu, oljuštite ih i izdubite sredinu kako bi uklonili semenke. Ostavite da puste vodu i ocedite ih. Kora od tikvica je jako zdrava, ali nekad ume da bude i gorka, pa je ja probam pre rendanja. Mikserom umutite prvo tečne sastojke: jaja, kiselo mleko, ulje.
Zatim dodajte belo brašno, kukuruzno brasno, prašak za pecivo i prstohvat soli.
Sjedinite sa tikvicama i sirom pa sipajte u pouljen ili papirom za pečenje obložen pleh ili kalupe, pospite susamom i pecite na 200 °C desetak minuta, zatim na 180°C oko 20–30 minuta (u zavisnosti od rerne). Proja treba da dobije zlatno žutu do svetlo braon boju.
(Espreso / Najžena)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!