CELA JUGA JE OVO SVAKOG DANA JELA ZA DORUČAK: Specijalitet koji je danas ZABORAVLJEN, generacije su ODRASLE NA TOME
Hleb, Foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

setite se

CELA JUGA JE OVO SVAKOG DANA JELA ZA DORUČAK: Specijalitet koji je danas ZABORAVLJEN, generacije su ODRASLE NA TOME

U seoskim domaćinstvima na stolu su se najčešće nalazili domaće mleko, kajmak, hleb...

Objavljeno:

Možda nisu svi probali, ali za ovaj jugoslovenski doručak definitivno su svi čuli.

Bogatu trpezu ne čine jela od skupocenih namirnica, već hrana pripremljena po tradicionalnoj recepturi koja se u našem domu prenosi s kolena na koleno. Naši preci nekada nisu imali toliko izbora, domaćice su se snalazile sa onim što su imale kod kuće i naučile kako da od ničega naprave ukusno jelo za celu porodicu.

U seoskim domaćinstvima na stolu su se najčešće nalazili domaće mleko, kajmak, hleb... Gajili su stoku, sadili baštu, a zatim od plodova svog rada stvarali trpeze za kojima su se okupljali i čuvali toplinu ognjišta.

Hleb sa mašću i alevom paprikom
foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

Doručak je bio najvažniji obrok u danu, a najpoznatiji je bio onaj koje mnogi i danas vole jer ih vraća u detinjstvo. Sprske domaćice su ranom zorom mesile domaći hleb koji se premazivao mašću i posipao alevom paprikom.

Koliko god da današnjim mladim generacijama ova kombinacija čudno zvuči, oni koji su odrasli na ovakvom "jugoslovenskom sendviču", i dalje smatraju da je ovaj ukus neprocenjiv.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/ Bokina kuhinja

U nekim krajevima postojala je i slatka varijanta ovakovog sendviča, a to je značilo da hleba premažu mašću i onda da se pospe šećerom.

Istina je da je ovo bila jednostavna hrana koja brzo zasiti, ali uspomene je čine posebnom i za mnoge boljom od najluskuznijih kulinarskih remek-dela.

(Espreso / Stvar ukusa)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.