AKO POSTITE, A NESTALO VAM JE IDEJA ZA RUČAK, NAPRAVITE OVE VEGANSKE ĆUFTE: Idu uz špagete ili palentu
Veganske ćufte, Foto: Profimedia

NJAM!

AKO POSTITE, A NESTALO VAM JE IDEJA ZA RUČAK, NAPRAVITE OVE VEGANSKE ĆUFTE: Idu uz špagete ili palentu

Recept za ove ukusne ćufte je jednostavan, osim što vam treba malo više sastojaka, kako bi jelo bilo što ukusnije

Objavljeno:

U danima posta, ponestaje nam ideja šta kuvati, a da bude ukusno i da nam zavara osećaj za nedostatak mesa u ishrani.

Recept za ove ukusne ćufte je jednostavan, osim što vam treba malo više sastojaka, kako bi jelo bilo što ukusnije! Potrebno vam je:

30 g sušenih vrganja

3 kašike maslinovog ulja

1 crni luk, veoma sitno isečen

2 čena belog luka, zgnječena

1 kašičica slatke dimljene paprike

400 g konzerve crnog pasulja, oceđenog i ispranog

50 g zobi

2 kašike smeđeg pirinča miso

50 g prezli

špagete ili meku palentu, za posluživanje

Za paradajz sos:

2 kašike maslinovog ulja

1 crni luk, veoma sitno isečen

1 veliki češanj belog luka, zgnječen

Mali prstohvat pahuljica čilija

2 k 400 g konzerve seckanog paradajza

1 kašika mekog smeđeg šećera

½ male veze bosiljka, sitno iseckanog

1 / 3 Foto: Printscreen/Youtube/ Serpica Recepti

Priprema:

KORAK 1 Osušene vrganje sipajte u činiju i prelijte ključalom vodom. Ostavite da se razmekšaju 20 minuta.

KORAK 2 U međuvremenu zagrejte 1 kašiku maslinovog ulja u tiganju. Dodajte luk i pržite na laganoj vatri 10 minuta ili dok ne omekša i ne postane providan. Dodajte beli luk i papriku i kuvajte 1 min.

KORAK 3 Stavite crni pasulj i zob u blender i mešajte dok ne dobijete zrnastu, teksturiranu mešavinu. Sipajte pasulj u posudu za mešanje i promešajte miso, prezle i kuvani luk. Procedite i sitno iseckajte vrganje i dodajte ih (tečnost ostavite za supu ili rižoto). Začinite i uvaljajte od smese 12 loptica i ohladite u frižideru dok pravite sos.

KORAK 4 Zagrejte 2 kašike ulja u šerpi. Dodajte luk i pržite na laganoj vatri 10 minuta ili dok ne omekša i ne postane providan. Dodajte beli luk i čili i kuvajte 1 min. Promešajte paradajz i šećer i začinite po ukusu. Krčkajte otklopljeno 20 minuta.

KORAK 5 Zagrejte rernu na 180C/160C sa ventilacijom. Zagrejte preostale 2 kašike ulja za ćufte u tiganju sa neprijanjajućim slojem na srednjoj vatri. Dodajte kuglice i pržite 5 minuta dok ne porumene. Prebacite u pleh i stavite u rernu da se zapeku 12 minuta.

KORAK 6 Kuvane ćufte dodajte u tiganj sa sosom i sve sipajte da se pomeša, pa pospite bosiljkom.

Poslužite uz špagete ili meku palentu.

(Espreso / Magazin Novosti)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.