BEZ VASCA I JAJA
BANICA SA JUGA SRBIJE: Pita specifičnog ukusa koja ima SAMO JEDAN pravi recept
Zamesiti testo kao za svaku jufku od brašna, soli i tople vode da se dobije fino, glatko testo
Ova jednostavna pita specifičnog ukusa deo je kulinarske baštine južne Srbije. Pravi se bez kvasca i jaja, ako stavite jaja, to vise nije banica...
Potrebno:
Oko 600 gr hlebnog brašna
1 kašika soli
100 gr masti ili 1,5 dcl ulja
400 gr prevrelog belog sira, u krajnjem može i feta...
Priprema:
Zamesiti testo kao za svaku jufku od brašna, soli i tople vode da se dobije fino, glatko testo Podeliti na 4 dela pa oblikovati pogačice i dobro ih izmesiti. Svaku pogačicu oklagijom razviti u pogaču veličine tanjira, premazati uljem ili mašću i ostaviti da miruje dvadesetak minuta.
Oklagijom ili rukama, kako već obično radite, razvijte kore što tanje možete od svake jufke. Preporuka je da se razvija na uljem podmazanoj podlozi, tj ravnoj površini jer kore neće biti velike za ceo sto.
Svaku koru rukom još malo razvući, posipati izmrvljenim sirom, posipati uljem ili topljenom mašću, zavijati u zvrk i tako ređati u podmazanu tepsiju.
Peći na 200 stepeni u već zagrejanoj rerni dok dobro ne porumeni. Izvaditi je, poprskati mesavinom ulja i vode i pokriti krpom da odmekne. Služiti uz jogurt ili kiselo mleko.
(Espreso / Noizz)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!