dar prirode
IZNENADIĆETE SE KADA ČUJETE KOLIKO JE DINJA LEKOVITA: Osim što SNIŽAVA PRITISAK, štiti i od OVIH BOLESTI
Bogata je vitaminima!
Leto je nezamislivo bez sočne i ukusne dinje. Ona osvežava i hidrira organizam, a u isto vreme deluje blagotvorno po naše zdravlje.
Studije su pokazale da dinja jača otpornost kože na štetne sunčeve zrake, što je čini našim prirodnim saveznikom za zdrav, preplanuo ten.
Višak natrijuma
Štiti zdravlje očiju - dinja sadrži nutrijente važne za zdravlje očiju: beta karoten (iz kojeg se oslobađa vitamin A), vitamin C, lutein i zeaksantin. S obzirom na to da su brojne studije ukazale kako ozbiljan nedostatak vitamina A i C može dovesti do glaukoma i makularne degeneracije, pa čak i do slepila, dinja je odličan izbor za sprečavanje ili usporavanje razvoja ovih poremećaja.
Smanjuje rizik od astme - Rizici razvijanja astme niži su kod ljudi koji konzumiraju veće količine određenih nutrijenata. Jedan od njih je i beta karoten, kojeg ima u žutom i narandžastom voću, poput dinje, tikve, šargarepe i zelenog lisnatog povrća - spanaća i kelja.
Reguliše krvni pritisak - Dinja sadrži vlakna, kalijum, vitamin C i kolin, koji održavaju srce zdravim. Konzumacija hrane bogate kalijumom pomaže u regulaciji nivoa natrija, što je važno kod tretmana visokog pritiska. Kalijum pomaže organizmu u oslobađanju viška natrijuma i tako smanjuje povišen krvni pritisak.
Obilje vlakana
Reguliše probavu - Spada u laku hranu i preporučuje se da se jede na prazan želudac i pre nekog drugog obroka. Dobar je izbor i za one s osetljivim želucem, jer sadrži enzime i ne troši energiju organizma.Zbog obilja vlakana i vode, sprečava zatvor i pomaže u regulaciji probave.
Protiv upala
Kolin je važan nutrijent u dinji koji poboljšava san, učenje i memoriju. Bitan je i za održavanje elastičnosti ćelijskih membrana, prenos nervnih impulsa, iskorišćavanje masti i smanjivanje hroničnih upala. Redovno konzumiranje dinje pomaže u smanjivanju oksidativnog stresa, čime se smanjuju upalni procesi koji mogu dovesti do razvoja artritisa.
Upale u telu povezuju se i s nastankom metaboličkog sindroma, koji označava grupu metaboličkih poremećaja - inzulinsku rezistenciju, nakupljanje masnog tkiva u području stomaka, visok nivo holesterola i povišen krvni pritisak.
Štiti kožu i kosu
Redovna konzumacija dinje odlična je za lepotu kože i kose. To je zbog uticaja vitamina A, koji je neophodan za proizvodnju sebuma, koji vlaži kožu i kosu pa je esencijalan za njihov rast. Vitamin A bitan je za čist ten, a može pomoći i u zaštiti od UV zraka, koje uzrokuju brže starenje kože.
Osim vitamina A, tu je i vitamin C, važan za gradnju i održavanje kolagena, koji koži i kosi daje strukturu. Zato je dinja odlična pomoć protiv bora i preranog starenja. Može da se koristi i direktno na koži i kosi, kao maska ili regenerator.
Jedite i semenke
Oni koji pate od čestih infekcija izazvanih bakterijom ešerihijom, savetuje se upotreba osušenih i samlevenih semenki dinje. Dovoljno je da se 21 dan jednom dnevno uzima kašika ovog praha rastvorenog u čaši tople vode.
Semenke dinje posebno se preporučuju kod bolesti bubrega, pogotovo kod bubrežnih kamenaca. Od cveta dinje pravi se čaj koji se koristi za iskašljavanje.
Bonus video
(Espreso.co.rs/Avaz.ba)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!