JEDU GA MILIONI LJUDI, A OD NJEGA SE MOŽE DOBITI RAK JETRE: Ovo jeftino jelo može imati FATALNU nuspojavu!
Problem nije u sirovoj ribi, već u parazitskim crvima koji često žive u njima, Foto: Shutterstock

DA LI STE ZNALI?

JEDU GA MILIONI LJUDI, A OD NJEGA SE MOŽE DOBITI RAK JETRE: Ovo jeftino jelo može imati FATALNU nuspojavu!

Jelo je poznato pod nazivom koi pla

Objavljeno:

Ljudima je često mnogo važnije da sačuvaju "tradicionalan ukus" nego da kuvanjem na zdraviji način spreče zdravstvene tegobe.

Da li ste znali da kuvanjem ribe možete sprečiti zdravstvene posledice po vaš organizam?

Lekar u Tajlandu pokrenuo je novu kampanju kojom pokušava da spreči ljude da jedu lokalno jelo koje ih može ubiti. Podstaknut smrtnim slučajevima svojih pacijenata, pokušava da edukuje ljude da postoje ogromne opasnosti od konzumiranja obožavane delikatese koja sadrži sirovu ribu, piše Express.hr.

Jelo je poznato pod nazivom koi pla, a taj jeftin obrok priprema se mlevenjem sirove ribe i mešanjem sa začinima i limunovim sokom te je posebno popularno u najsiromašnijoj regiji Tajlanda, Isaanu. Jedu ga milijuni ljudi, a dokazano je kako može imati smrtonosnu nuspojavu - može uzrokovati pojavu raka jetre kod onih koji ga jedu.

Problem nije u sirovoj ribi, već u parazitskim crvima koji često žive u njima. Ti su paraziti toliko rasprostranjeni, a jelo toliko popularno, da je razina raka jetre u pokrajini Isaan bizarno visoka. U stvari, odgovorna je za oko 50 posto svih malignih oboljenja muškaraca u Isaanu, u usporedbi s pojavnosti raka jetre u svetu kod muškaraca - koja iznosi 10 posto.

Nakon što su oba roditelja Narong Khuntikeoa umrli od raka žučnog kanala koji je službeno poznat kao kolangiokarcinom, on je odlučio da se posveti medicini i usavrši svoje veštine hirurga specijalizovanog za jetru. Sada je on na misiji upozoravanja ljudi na opasnost jela koi pla te organizuje lekarske i naučne timove koji obilaze sela s ultrazvukom te testiraju lokalce na tragove bolesti.

Riba od koje se pravi koi pla lovi se u Mekongu, gde je rak jetre rasprostranjen. Budući da se riba jede sirova, to znači da svaki put kad ju jedu lokalci gomilaju količinu parazita koji značajno povećava nastanak karcinoma jetre. Narong često susreće ljude koji jedu to jelo od detinjstva, no nikad nisu kod lekara pregledali stanje svoje jetre.

Mnogi uopšte nisu upućeni u opasnosti tog parazita, a ljudi koji umiru zbog njega su često tiho i čine to daleko od svih, u svoja četiri zida, piše IFLScience. Zato Narong pokušava dopreti do što je više ljudi moguće.

Međutim, nije lako uveriti ljude da se podvrgnu testovima, kao što ih nije lako uveriti da ih njihovo voljeno jelo sasvim sigurno ubija ili im barem krati život za deceniju ili dve. Tradicionalno se odupiru promenama, kao i jednostavnom načinu zaštite svog zdravlja - kuvanjem ribe, što dokazano ubija parazite, no i uništava toliko poznat okus.

BONUS VIDEO:

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.