puno masti, puno masti!
Pomfrit može da vas ubije - ako ga jedete dva puta nedeljno! (FOTO) (GIF)
Krompiri su inače bogati vlaknima, magnezijumom, antioksidansima i kalijumom, pa zašto su onda tako štetni kad se isprže?
- Prženi krompir je hrana prepuna kalorija, natrijuma i ponekad trans masti, a imaju minimalnu nutritivnu vrednost. U tom pogledu, prženi krompir ne čini uslugu telu - objasnila je dijetetičarka Džesika Kording.
Stručnjaci ističu da sam prženi krpmpir ne može da izazove smrt. U to je uključeno više faktora poput čestog jedenja pržene hrane, kvaliteta ulja za kuhanje, ali i same nutritivne vrednosti prženih krompira. Dijetetičari preporučuju da se umesto prženih krumpira više jede kuvani ili pečeni krumpir.
Naučnici su istakli i da su preminuli ispitanici uopšteno imali loše prehrambene navike i često jeli prženu hranu. Potrebna su dalja istraživanja na ovu temu na većem uzorku ljudi da bi se pokazalo utiče li krompir na raniju smrtnost.
(Espreso.co.rs / Izvor: dailymail.co.uk)