puno masti, puno masti!
Pomfrit može da vas ubije - ako ga jedete dva puta nedeljno! (FOTO) (GIF)
Krompiri su inače bogati vlaknima, magnezijumom, antioksidansima i kalijumom, pa zašto su onda tako štetni kad se isprže?
Ovo je najzdravija vrsta hleba na svetu! Preporučuje ga i čuveni kardiolog! (FOTO) (GIF)
Volite pomfrit? Koliko ga često jedete? Posle ovoga, verovatno i nećete toliko često. Krompir sam po sebi nije štetan, ali mnogi načini njegove pripreme mogu uticatui na vaše zdravlje.
Osmogodišnje istraživanje objavljeno u časopisu ‚‚American Journal od Clinical Nutrition" pokazalo je da je često jedenje pomfrita, odnosno dva ili više puta nedeljno povezano s povećanim rizikom od smrti.
Istraživači napominju da rizik od smrtnosti nije povezan s krompirom koji ima puno nutritivnih vrednosti. Ljudi koji su jeli kuvani ili pečeni krompir nisu imali veći rizik od ranije smrti. Krompiri su inače bogati vlaknima, magnezijumom, antioksidansima i kalijumom.
Istraživači su pratili 4440 ljudi u dobi od 45 i 79 godina. Analizirali su koliko su često ispitanici jeli pržene krompire i one pripremljene na drugi način.
Tokom istraživanja je umrlo 236 ljudi. Stručnjaci su ustanovili da su oni, koji su jeli pomfrit, bilo kući ili u restoranu, dva ili više puta nedeljno, imali dvostruko veći rizik od ranije smrti u poređenju s ljudima koji ga nisu jeli toliko često ili ne u tom obliku.