važno
Posle ovog jela će vaše srce biti zdravo i jako: Namirnice koje sprečavaju srčani udar i snižavaju krvni pritisak
Postoji nekoliko vrsta srčanih bolesti, no najčešća je bolest koronarne arterije, koja može dovesti do srčanog udara. Evo koje namirnice pomažu očuvati srce jakim
Promene u načinu života, posebno promene u ishrani, mogu pomoći u lečenju i prevenciji srčanih bolesti. Donosimo šest supernamirnica koje mogu pomoći očuvanju zdravlja srca i sprečiti kardiovaskularne bolesti.
Bobičasto voće prepuno je antioksidativnih polifenola, koji pomažu u smanjenju rizika od srčanih bolesti i poboljšanju zdravlja kardiovaskularnog sistema, pokazuju istraživanja.
- Borovnice, jagode, maline i drugo bobičasto voće sadrže biljne hemikalije poznate kao polifenoli. Oni mogu pomoći u zaštiti srca neutralizovanjem oksididovanog LDL-a, koji stvara pritisak unutar arterija - javlja Harvard Health.
2. Avokado
Zdrave masnoće, poput onih u avokadu, ključne su za zdravo srce, prema Heart Foundation.
- Uprkos visokom udelu masti, avokado sadrži zdrave, mononezasićene masnoće - kaže Kristin Rosenblum, registrovana dijetetičarka i koautorka knjige "Hrana i fitnes nakon 50. godine."
- Avokado je takođe bogat vlaknima, kalijumom i magnezijumom, što su sve nutrijenti povezani sa zdravljem srca - dodaje.
Tridesetogodišnja studija objavljena u časopisu Journal of the American Heart Association otkrila je da su osobe koje redovno konzumiraju avokado imale znatno manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti u poređenju s onima koji ga retko jedu. Oni koji su jeli avokado najmanje dva puta nedeljno imali su 21% manji rizik od koronarne bolesti srca.
Iako se čokolada obično smatra desertom, tamna je bogata hranljivim materijama. Tamna čokolada sadrži flavanole, vrstu flavonoida koji povoljno deluju na srce, obnavljaju ćelije i mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska, prema Cleveland Clinic.
4. Orasi Redovno konzumiranje orašastih plodova, posebno oraha, povezana je s nižim rizikom od srčanih bolesti i smrtnosti, navodi se u studiji iz 2019. godine.
- Orasi su bogat izvor omega-3 masnih kiselina, posebno alfa-linolenske kiseline te povoljno deluju na kardiovaskularno zdravlje. Pomažu u smanjenju upala, poboljšavaju ravnotežu holesterola, snižavaju krvni pritisak i smanjuju rizik od metaboličkog sindroma i kardiovaskularnih bolesti - izjavio je dr. Džon Hidžins, profesor kardiovaskularne medicine na McGovern Medical School pri UTHealth Houston.
5. Paradajz
Paradajz je bogat kalijumom, vlaknima, folatom, vitaminima C i K te likopenom — antioksidansom koji može pomoći u zaštiti od srčanih bolesti. Pregled 25 studija pokazuje da ishrana bogata paradajzom može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Naučnici su otkrili da visoki nivoi likopena u krvi smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti za 14%.
6. Masna riba
Masna riba poput lososa, skuše, sardina i pastrmke bogata je omega-3 masnim kiselinama, koje pomažu u snižavanju krvnog pritiska i smanjenju nivoa masnoća u krvi.
- Konzumiranje ribe pomaže u borbi protiv bolesti srca na nekoliko načina. Omega-3 masne kiseline iz ribe štite srce od razvoja nestalnih i potencijalno smrtonosnih poremećaja srčanog ritma. Takođe snižavaju krvni pritisak i broj otkucaja srca, poboljšavaju rad krvnih sudova te, u većim dozama, snižavaju trigliceride i mogu ublažiti upalu - izveštava Harvard Health, piše msn.
Bonus video:
(Espreso / Naj žena / Prenela: I.O.)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!