Da li manjak gvožđa može da utiče na rad srca? Kardiolog otkrio simptome koji mogu da dovedu do opasnog oboljenja
Da li ste znali za ovo?, Foto: Profimedia

važno

Da li manjak gvožđa može da utiče na rad srca? Kardiolog otkrio simptome koji mogu da dovedu do opasnog oboljenja

Šta je to anemija?

Objavljeno:

Anemija je stanje koje se često povezuje sa osećajem umora i slabosti, ali njeni efekti mogu da budu mnogo ozbiljniji, posebno kada je reč o zdravlju srca.

Iako se malokrvnost prvenstveno odnosi na manjak crvenih krvnih zrnaca ili hemoglobina u krvi, posledice tog nedostatka mogu da imaju dalekosežan uticaj na funkcionisanje srca. Vezu između anemije i kardiovaskularnih bolesti na Instagram nalogu objašnjava kardiolog dr Goran Popović.

Anemija je stanje koje se često povezuje sa osećajem umora i slabosti, ali njeni efekti mogu da budu mnogo ozbiljniji
Anemija je stanje koje se često povezuje sa osećajem umora i slabosti, ali njeni efekti mogu da budu mnogo ozbiljnijifoto: Profimedia

- Anemija može loše da utiče na rad srca zbog toga što u toj situaciji ceo organizam ima manjk kiseonika, pa srce svojim bržim radom mora da nadoknadi taj manjk. Takve osobe najčešće osećaju ubrzan rad srca, slabost, malaksalost, zamaranje, nedostatak vazduha i slične tegobe - sugeriše dr Popović.

Ako anemija nije adekvatno lečena, srce može da se uveća i oslabi, što povećava rizik od srčane insuficijencije.

- U ovim slučajevima cilj nije rešiti sam sekundarni problem, dakle ne treba rešavati samo ubrzan ritam srca, već i uzrok, a to je nedostatak gvožđa - poručuje kardiolog.

Bonus video:

02:40

KAKO PRANJE PARA UTIČE NA PRIVREDU DRŽAVE? Doktor krivičnopravnih nauka otkrio: Ove preventivne mere bi dosta podigle svest!

(Espreso / Kurir Nataša Lazović / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.