UOČILI STE PROMENE NA PUPKU? Dobro se zagledajte u njih, ako primetite OVAJ DETALJ morate se HITNO obratiti lekaru
Ovo je sve što treba da znate, Foto: / Alamy / Alamy / Profimedia

morate znati

UOČILI STE PROMENE NA PUPKU? Dobro se zagledajte u njih, ako primetite OVAJ DETALJ morate se HITNO obratiti lekaru

Većina ljudi ne obraća pažnju na pupak, ali lekari upozoravaju kako se na njemu mogu pojaviti promene koje signaliziraju komplikacije ponekad i opasne po zdravlje.

Objavljeno: 22:25h

Iako je nakon rođenja jedina funkcija pupka da lepo izgleda, promene u njegovom izgledu mogu biti pokazatelj da nešto nije uredu sa vašim zdravljem. Doktor Den Baumgardt, neuronaučnik i fiziolog na Univerzitetu u Bristolu rekao je za "Conversation" da pupak ima dubinu veću od samo nekoliko milimetara.

Pupak je ostatak pupčane vrpce koja povezuje fetus sa majkom tokom trudnoće. Jedna od promena koja može ukazivati na problem je izbočenje na pupku koje je znak pupčane kile. One su obično bezopasne i uglavnom se javljaju kod dojenčadi, iako su i druga najčešća vrsta kile kod odraslih.

Kako dolazi do bruha i šta uraditi kada se primeti promena

Prekomerna težina ili višestruka trudnoća mogu povećati rizik da odrasli dobiju pupčanu kilu.
Prekomerna težina ili višestruka trudnoća mogu povećati rizik da odrasli dobiju pupčanu kilu.foto: Profimedia

Prekomerna težina ili višestruka trudnoća mogu povećati rizik da odrasli dobiju pupčanu kilu. U većini slučajeva nije potrebno lečenje, iako će kila ponekad morati da bude hiruški odstranjena ako uzrokuje bol ili blokira creva.

Baumgardt je takođe upozorio na retku komplikaciju koja se zove čvor sestre Meri Džozef. Dobio je ime po časnoj sestri koja je otkrila da mnogi pacijenti u poodmaklom stadijumu raka imaju otok ili čvor u blizini pupka. Ovo može biti znak da se rak proširio.

Još jedna komplikacija do koje može doći se zove caput medusae, odnosno Meduzina glava. Reč je o mreži bezbolnih natečenih vena oko pupka koji iz daljine izgledaju kao modrica.

Meduzina glava nije bolest, iako je obično znak ciroze. Ovo stanje je često uzrokovano portalnom hipertenzijom (visokipritisak u portalnoj veni). Portalna vena prenosi krv u jetru iz creva. Jetra zatim obrađuje hranjives tvari u krvi i šalje ih u srce.

Pupak se takođe može inficirati, pogotovo ako je uvučen. Ovaj nabor može zdržavati vlagu i prljavštinu, a topla okruženja kao što je ovo pogoduju rastu bakterija. Znakovi infekcije pupka uključuju crvenilo, bol, oteklinu, neugodan miris i gnoj.

BONUS VIDEO:

02:00

BILA SAM U 4. STADIJUMU RAKA PLUĆA, O DRŽAVNOM TROŠKU SAM UZELA TERAPIJU Pacijentkinja i doktor diskutuju o inovativnim lekovima

(Espreso / b92 / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.