OVO JE VOĆKA KOJU SU MNOGI OBOŽAVALI KAO MALI: Evo zašto je DOBAR ZA JELO i ko bi trebalo da ga IZBEGAVA- opasno je
Dud, Foto: Profimedia

morate znati

OVO JE VOĆKA KOJU SU MNOGI OBOŽAVALI KAO MALI: Evo zašto je DOBAR ZA JELO i ko bi trebalo da ga IZBEGAVA- opasno je

Pogledajte prednosti duda!

Objavljeno:

Mnogi su obožavali da beru dud sa obližnjeg drveta ili se gađaju njime kada su bili mali. Na internetu se često može pročitati da njegove bobice deluju protivupalno i pomažu kod prehlade, leče zatvor i dijabetes, a sok od duda može da otkloni otrove od ujeda. Šta je od ovoga tačno, a šta preterivanje, otkriva ruska Gazeta.

Kakav je ukus duda?

Dud je voće koje raste na uglavnom u Kini, Centralnoj Aziji, Rusiji, opstaje i u Srbiji. Bobice duda su male, ostižu 2 do 3 cm dužinu i izgledaju kao velike duguljaste kupine. Plodovi belog duda su bez mirisa i slatkog ukusa, sa ukusom karamela i meda. Mogu imati zelenkastu, žućkastu ili ružičastu nijansu. Plodovi crnog duda su prijatne arome i slatkog ukusa sa izraženom kiselošću.

Dud je voće koje raste na uglavnom u Kini
Dud je voće koje raste na uglavnom u Kinifoto: Profimedia

Dud se jede sveže i koristi se za pravljenje kompota, čajeva i džemova. Takođe se suše i zamrzavaju, dodaju u deserte i čajeve. Koriste se i za fermentaciju vina, pravljenje tinktura i votke. Dud se lako drobi i brzo se kvari, tako da se ne preporučuje transport na velikim udaljenostima.

Prednosti duda

Dud ima bogat hemijski sastav: plodovi sadrže gvožđe, kalijum, kalcijum, silicijum, mangan, kao i vitamine A, C, K i vitamine B, uključujući folnu kiselinu. Takođe, plodovi duda sadrže dosta šećera (do 20% ukupne mase) i ugljenih hidrata - oko 88%, a vrlo malo vlakana i dijetetskih vlakana. Zbog dosta šećera dijabetičari bi trebalo da obrate pažnju.

Pretpostavlja se da flavonoidi sadržani u lišću i kori imaju blagotvorno dejstvo na kognitivne (odnosno kognitivne) funkcije ljudskog mozga, ali nije naučno dokazano. Sok od duda, prema nekim stručnjacima, koristan je za gastrointestinalne probleme.

Dud se preporučuje onima koji imaju anemiju zbog nedostatka gvožđa. Konzumiranje duda je generalno bezbedno sve dok se jedu umereno. Osobe sa hroničnim oboljenjima, posebno onima u vezi sa gastrointestinalnim traktom i kardiovaskularnim sistemom, treba da se konsultuju sa lekarom pre konzumiranja duda.

BONUS VIDEO:

01:45

DUD, BAGREM I SIBIRSKI BREST ZASAĐENI PREKO DEPONIJE! Uspešno sprovedena još jedna akcija Zasadi drvo za ozelenjivanje Srbije

(Espreso / Mondo / Prenela: I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.