volite junk food?
Neurogastronomija - kako izgleda jedenje mozgom? (FOTO) (GIF)
Umami - peti ukus
Četiri osnovna ukusa su slatko, slano, kiselo i gorko. Međutim, upravo zbog primećivanja da određena hrana i određeni ukusi deluju na mozak i emocije japanski naučnici su otkrili nešto što je rečima teško opisati, a nazvali su ga umami ukus. Umami je ukus koji je sam po sebi nežan i istančan, podstiče apetit i jelu pruža ‚‚ono nešto" čime jelo ostaje ukusno od prvoga do poslednjeg zalogaja. To je najčešće kombinacija različitih baznih ukusa, a razlikuje se od osobe do osobe.
Umami okus se povezuje s ukusom mesa, to je molekularno tačno jer receptor na jeziku prepoznaje da jedete meso tako što oseti veliku količinu aminokiseline glutamat, koja je jedna od najčešćih aminokiselina mesa.
Bonus video:
4 namirnice od kojih kosa raste kao luda!
Vitamine koje koristite u ishrani upotrebite da nahranite kosu i ona će rasti mnogo brže nego što to mislite.
(Espreso.co.rs)