obavezno je konzumirajte
JEFTINA NAMIRNICA KOJA SMANJUJE RIZIK OD RAKA DEBELOG CREVA! Treba da je jedu ljudi koji imaju problema sa ZATVOROM
Uz proteine i složene ugljikohidrate grašak sadrži važne vitamine i minerale kao što su folna kiselina, mangan, kalij, željezo, fosfor, bakar i magnezijum
Pun je hranjivih stvari kao što je mineral molibden, koji učestvuje u metabolizmu, i vitamina B9 i B1, vlakana, triptofana, mangana, proteina, magnezija, fosfora i željeza.
Grašak je prepun vlakana koja štite srce. Takođe ima puno proteina - pola šoljice graška ima jednaku količinu proteina kao i 300 grama mesa, prema podacima American Diabetes Associationa. Uz proteine i složene ugljikohidrate grašak sadrži važne vitamine i minerale kao što su folna kiselina, mangan, kalij, željezo, fosfor, bakar i magnezijum.
Proteini u grašku pomažu mišićima našem telu, a složeni ugljikohidrati pružaju stalni izvor energije. Između belog i ostalih vrsta graška, birajte ostale vrste jer sadrže antioksidanse i izoflavone koji su moćan spoj koji sprečava nekoliko vrsta raka, u prvom redu debelog creva, smanjuje rizik od srčanih bolesti, poboljšava čvrstoću kostiju i zdravlje prostate, a olakšava i simptome menopauze.
Pomaže kod mršavljenja
Ova namirnica je od neprocenjive važnosti za sve one koji žele da telesnu težinu drže pod kontrolom. Šoljica graška ima manje od 100 kalorija, a istovremeno obiluje vitaminima, mineralima, proteinima i vlaknima.
Jača imunitet
Zahvaljujući antioksidansima, grašak je neprocenjiva namirnica za održavanje zdravlja imunološkog sistema. Zbog prisustva materija koje učestvuju u proizvodnji energije, preporučuje se njegova konzumacija kod umora i iscrpljenosti.
Štiti od Alchajmerove bolesti, artritisa i bronhitisa
Istraživanja su utvrdila vezu između čestih upala krvi i Alchajmerove bolesti, pa je grašak zahvaljujući svom antiupalnom sastavu odlična pomoć za prevenciju ove bolesti. Isti učinak ova biljka ima na artritis i bronhitis.
Reguliše nivo šećera u krvi
Grašak je bogat dijetalnim vlaknima i proteinima koji regulišu probavu (šoljica graška sadrži oko 8-10 grama svakog od tih makronutrijenata). Stimulišući varenje, ovi sastojci ujedno regulišu šećer i protok ugljenih hidrata kroz probavni trakt, što pomaže u održavanju optimalnog nivoa šećera u krvi.
Jača kosti i sprečava osteoporozu
Nakupljanje homocisteina negativno deluje na vezanje kolagena u kostima, a rezultat je pojava osteoporoze.Grašak je bogat folnom kiselinom i vitaminom B6 i kao takav je idealna namirnica za borbu protiv ovog koštanog oboljenja.
Štiti zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema
Veruje se da grašak pozitivno deluje na srce i kardiovaskularni sistem. Za njihovo zdravlje i pravilan rad neophodna je snažna antioksidativna i protivupalna zaštita. Grašak obiluje antioksidansima i protivupalnim materijama, pa se smatra važnim zaštitnikom srca i kardiovaskularnog sistema.
Omega-3 masne kiseline u obliku (ALA) takođe blagotvorno deluju na kardiovaskularne probleme, a upravo grašak je njihov pouzdan izvor. U jednoj šoljici graška nalazi se oko 30 miligrama alfa-linolenske kiseline.
Odličan za probavu
Visok sadržaj vlakana u grašku je velika prednost za zdravlje probavnog sistema. Vlakna pomažu u održavanju rasta zdravih bakterija u vašim crevima, što zauzvrat pomaže da se smanji razmnožavanje loših bakterija.
Reguliše nivo šećera u krvi
Zbog visokog nivoa proteina i vlakana u grašku, oni mogu igrati značajnu ulogu u posredovanju glikemijskog odgovora organizma. Hrana bogata vlaknima usporava apsorpciju ugljenih hidrata, što znači sporo, stabilnije povećanje šećera u krvi, umesto naglog skoka.
Protein je važan za stabilizaciju nivoa šećera u krvi, posebno za one sa dijabetesom tipa 2. Grašak takođe sadrži vitamine A, D, C i K, kao imagnezijum, koji su se pokazali korisnim u regulisanju šećera u krvi i podržavanju zdravog nivoa šećera u krvi. Pored održavanja zdravog nivoa šećera u krvi, grašak ima nizak glikemijski indeks.
(Espreso)
Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!