jedi prirodno
Smanji malo! Zašto je voćni jogurt BOMBA za vaš organizam? (FOTO) (GIF)
Bakterije pretvaraju mlečni šećer (laktozu) u mlečnu kiselinu koja je zaslužna za karakterističnu konzistenciju i ukus jogurta
Osim mleka, jogurti sadrže i voćne smese. Nakčešće smeše šumskog voća, malina, kupina, jagoda i borovnica. Šumsko voće je bogato antioksidansima. Oni će organizam zaštititi od slobodnih radikala koji nastaju usled pušenja, stresa, nezdrave ishrane...
U voćnim jogurtima se nalazi malo voća koje bi svakako trebalo unositi kao sveže, neprerađeno. S druge strane, voćni jogurti obično obiluju šećerom. Konzumacijom jednog voćnog jogurta možete uneti više od šest kašičica šećera što je skoro čitav preporučeni dnevni unos. Previše šećera izaziva zubni karijes, gojznost i šećernu bolest.
Da bi dobili “voćni” ukus i izgled, jogurtima se dodaju arome i boje. Najčešće su to prirodni pigmenti antocijani i mrkva. Zgušnjavaju ih pektin i skrob, a kiselost daju natrijumovi citrati koji se smatraju bezopasnima.
(Espreso.co.rs / Izvor: 24sata.hr)