MALO DRUGAČIJE
NEOBIČNA ČORBA SA SIROM: Jelo je popularno u 1 DELU SRBIJE, ukus će vas OČARATI (RECEPT)
Po potrebi i ukusu posolite i začinite mirođijom
Jelo koje je populano u Istočnoj Srbiji. Radi se o čorbi sa sirom.
2 l vode
1 šargarepa
1 crni luk
1 manji koren celera
1 manji koren paškanata
300 g prevrelog sira
2 kašike belog kukuruznog brašna
4 jajeta
1 kašika alkoholnog sirćeta
so
mirođija
Priprema:
U lonac stavite vodu da proključa. Za to vreme sitno naseckajte povrće. Zatim povrće stavite u kipuću vodu, poklopite i na umerenoj vatri kuvajte dok povrće ne omekša. Sir izmrvite i pomešajte sa kukuruznim brašnom. Dodajte u lonac i ostavite da pusti ključ-dva, pa sklonite sa vatre. U čorbaluk žicom za mućenje umutite jaja, pa dodajte sirće. Kutlačom iz lonca lagano u čorbaluk sipajte vrelu supu i neprestano mešajte žicom. Čorba se mora mešati konstantno dok se naliva vrela tečnost, kako se jaja ne bi „presekla“. Tako ponavljati dok se skoro ne napuni čorbaluk, a zatim sve pažljivo vratite u lonac i promešajte. Po potrebi i ukusu posolite i začinite mirođijom.
(Espreso / Stvar ukusa)