dezert
SPREMITE ČIZKEJK PALAČINKE: Potpuno drugačije od klasičnih, svi će vam tražiti RECEPT
Ovo je idealno za sve koji su na režimu ishrane, a svakako ako ne smete ovaj preliv prilagodite sebi
Ovako pripremljene palačinke možete da služite za doručak, večeru, gostima ili da se zasladite posle obilnog ručka. Ova smesa za palačinke je zdravija, a preliv možete da prilagodite ako ste na režimu.
Smesa za palačinke od speltinog brašna je toliko ukusna i uopste se ne razlikuje od klasične smese. Ovu smesu izdvaja to što je zdravija, a vi možete umesto kravljeg da koristite neko drugo mleko (npr. bademovo, kokosovo...). Ili jednostavno možete da pravite sa vodom, ukus se ne menja. Ovo je idealno za sve koji su na režimu ishrane, a svakako ako ne smete ovaj preliv prilagodite sebi. Uživajte.
Sastojci: Za palačinke:
200 g speltinog brašna
prstohvat soli
150-200 ml mleka (vode)
1/2 kesice praška za pecivo
1 jaje
Za punjenje:
300 ml slatke pavlake
200 g maskarpone sira
150 g krem sira
1 vanilin šećer
80 g šećera
200 g malina ili jagoda (ili neko sezonsko veće po želji)
100 g šećera
2 kašičice gustina
Priprema:
Umutite jaje, a zatim dodajte vodu ili mleko. Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so i postepeno dodajte u smesu sa jajima. Po potrebi dodajte još vode ili mleka da se dobije povezana smesa, ali ne previše retka. Pečete u zagrejanom tiganju na kapljici ulja i to američke palačinke.
Voće pospite šećerom i odložite 10-ak minuta, a zatim stavite u šerpu i zagrejte. Gustin razmutite u malo vode, pa dodajte u voće kad provri. Kratko kuvajte, samo da se zgusne, pa odložite da se ohladi.
Umutite slatku pavlaku, a sireve i šećer zajedno umutite, pa pomešajte obe smese.
Palačinke premažite voćnim umakom, dodajte fil od sira.
(Espreso/stvarukusa)