Ilustracija, Foto: Profimedia

UPOZORAVAMO

OVU NAMIRNICU ODMAH IZBACITE IZ ISHRANE, NIMALO NIJE NAIVNO: Pravi veliku štetu organizmu, POSLEDICE SU UŽASNE

Deluje bezazleno, a ipak nije.

Objavljeno: 09.11.2021. 09:39h > 10:55h

Povišen holesterol je jedan od ključnih rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti, a posebna je opasnost nasledni poremećaj metabolizma koji ima oko 50 000 ljudi u Srbiji.

Rizik od povišenog holesterola u krvi mogu povećati razni uticaji - dob, težina, konzumacija alkohola, pušenje, određena hronična zdravstvena stanja, čak i neki lekovi.

Ako se borite s visokim holesterolom ili jednostavno želite izbeći razvoj tog stanja, postoji jedna namirnica koje biste se možda trebali odreći, ili barem smanjiti njenu konzumaciju. To je crveno meso.

- Crveno meso sadrži i zasićene masti i holesterol, koji kada se zajedno konzumiraju, mogu uzrokovati povećanje holesterola u krvi. To takođe, povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti - upozorila je Ženan Bana dijatetičarka i nutricionistkinja sa Harvarda.

Konzumiranje hrane bogate zasićenim mastima uzrokuje da vaše telo proizvodi LDL ili loš holesterol u krvi. Zasićene masti prirodno se nalaze u mnogim namirnicama, čak i onima biljnog porekla, ali prvenstveno u mesu. Smanjivanjem unosa mesa možete doživeti povoljnije brojke kad je u pitanju holesterol.

Istraživanjem iz 2020. godine naučnici us zaključili da smanjenje zasićenih masnoća u ishrani ne pomaže samo u snižavanju holesterola već i u smanjenju rizika od kombinovanih kardiovaskularnih bolesti za čak 17%.

Studija iz 2019. godine pokazala je da su pojedinci koji su smanjili količinu crvenog mesa zabeležili značajno smanjenje nivoa holesterola. Oni koji su imali najviši nivo holesterola na početku studije pokazali su najveće poboljšanje.

(Espreso)